Sprečite bol na vreme

Sprečite karijes i sačuvajte blistav osmeh: 3 saveta za pravilnu higijenu usta i zuba!

Jutarnje pranje zuba služi isključivo lepoti i otklanjanju neprijatnog mirisa, ali za zdravlje zuba neophodno je da ih operete pred spavanje i to pastom sa dodatkom fluorida
Nega
00:20h Autor:
Sprečite karijes i sačuvajte blistav osmeh: 3 saveta za pravilnu higijenu usta i zuba!
Foto: Shutterstock

Iako smo od malih nogu naučeni da moramo voditi računa o zubnoj higijeni i da nam to treba biti prva stvar koju ćemo uraditi kad se probudimo, mi zapravo vrlo malo znamo o samom procesu kvarenja zuba i kakve sve posledice nosi nepravilno održavanje usne šupljine i zuba.

Evo šta treba da radite kako biste imali blistav osmeh, zdravu gleđ i bele zube.

Zašto se javlje preterana osetljivost zuba i kako rešiti ovaj problem, saznajte OVDE.

1. Zubna pasta sa flouridom

Možda niste znali, ali u ustima se može razviti više od 500 vrsta bakterija! Ali, veći deo tih bakterija neće napraviti nikakvu štetu na vašim belim "biserčićima". Stomatolozi tvrde da se karijes može sprečiti redovnim pranjem zuba i čišćenjem pomoću zubnog konca.

Zubne paste

s flouridom pomoći će vam da ojačate zubnu gleđ – što se duže pasta zadržava na zubima, tim bolje. Operite zube na uobičajen način, izbacite višak tečnosti, ali nemojte ispirati pastu iz usta, već je pustite da malo deluje.

OVDE saznajte kako vam pasta za zube može pomoći u nezi noktiju!

2. Važnije je pranje zuba uveče

Uredna higijena usta podrazumeva pranje zuba bar dva puta dnevno: ujutro i uveče. Međutim, stomatolozi tvrde da je pranje pre odlaska u krevet mnogo važnije. Tokom noćnog odmora, proizvodimo manje sluzi koja uklanja bakterije sa zuba, pa se one lakše i šire.

Ako između zuba imate hrane koju niste isprali, bakterije će se dodatno množiti i stvarati kiselinu koja će naštetiti zubnoj gleđi i dovesti do karijesa. Tokom dana, normalna proizvodnja sluzi u ustima spasiće vas od nastanka većine tih bakterija.

Pripremite napitak koji uklanja ostatke hrane i bakterije! Recept preuzmite OVDE.

3. Redovni odlasci kod stomatologa

Ako zubara posećujete samo kad vas nešto boli, činite veliku grešku. Bez obzira koliko vodite brigu o zubima i higijeni usta, važno je da redovno posećujete svog stomatologa. Učestalost poseta zubaru stvar je individualne prirode, ali preporučuje se da između dve posete ne prođe više od 6 meseci ili maksimalno dve godine.

A koje greške činimo pri pranju zuba, saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs