Obratite pažnju

5 signala za uzbunu koje vam telo šalje: Ne ignorišite ih, mogu vam spasiti život!

Veoma je važno otkriti uzork promene u strukturi noktiju, ali i redovno pregledati kožu svuda
Medicina
10:30h Autor:
5 signala za uzbunu koje vam telo šalje: Ne ignorišite ih, mogu vam spasiti život!
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ljudski organizam je, kako spolja, tako i iznutra, neverovatan "pogon", koji pokreće niz faktora poput svakodnevne ishrane, dnevnih rutina i načina života.

Ali, isto tako, telo nam svakodnevno šalje i određene poruke preko kojih možete saznati u kakvom je stanju. Ovih 5 vrlo važnih poruka vašeg tela možete pročitati kod kuće, a mogu vam spasiti život!

1. Mokraća

Prvi jutarnji odlazak u toalet ne otkriva samo znakove upale i trudnoće, već mnogo više. Naime, u mokraći se nalazi više od 70 odsto markera uz pomoć kojih možete saznati u kakvom je stanju vaš organizam. Boja i miris mokraće vrlo je važan pokazatelj zdravlja, zato dobro obratite pažnju na sve promene!

Promene u urinu zbog kojih treba da se obratite lekaru - Ne ignorišite ovih 7 simptoma!

2. Zubi

Osim što kontrolišete zdravlje zuba i desni, redovnim odlaskom kod zubara možete saznati svašta i o stanju vašeg organizma. Naime, promene u usnoj šupljini mogu biti prvi pokazatelji bolesti srca, pluća, probavnog sistema ili nekih drugih delova vašeg tela. Ne zanemarujte ni promene na zubima i desnima, već potražite pomoć lekara.

Proverite stanje pluća, sluha i štitne žlezde - 5 kućnih testova koje možete da uradite sami!

3. Težina

Gojenje ili mršavljenje je pojava koja se svima događa tokom godine, a najviše zavisi od ishrane, načina života i stresa. Međutim, naglo i značajno gojenje ne bi trebalo zanemariti. Ako ste u kratkom roku dobili veliki broj kilograma, to može upućivati na hormonalni disbalans i probleme sa štitnom žlezdom, ali i zadržavanje vode u organizmu, trudnoći i probleme sa srcem i bubrezima. Isto važi i za nagli gubitak kilograma.

4. Koža

Koža je najveći organ koji je svakodnevno izložen spoljašnjim uticajima. Upravo zbog toga važno je pratiti promene koje se događaju na površini kože. Nakon tuširanja i pre nanošenja sredstava za negu, osmotrite deo po deo kože, a za teško dostupna mesta na leđima upotrebite dva ogledala. Ako primetite neke značajne promene poput promene boje, novih izraslina, mrlja ili upečatljivih ili tamnih mladeža, bilo bi dobro da potražite savet lekara. Pregled kod dermatologa vrlo je jednostavan i bezbolan, a njime možete sprečiti mnoge bolesti, među kojima je i melanom.

Rešite se vodećeg uzroka raka i srčanog udara - 8 stvari koje odmah treba da uradite u domu!

5. Nokti

Nokti mogu biti vrlo elegantan ukras vaših ruku, ali njihova funkcija ima mnogo važnije značenje. Male i velike promene na rukama i nožnim prstima mogu upućivati na razne bolesti. Ako ste primetili da su se vaši nokti oblikom, teksturom ili bojom promenili, posetite lekara kako biste utvrdili uzrok.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs