najčešći ubica žena na globalnom nivou

Svaka žena zaslužuje jednake šanse za borbu: Zašto 2/3 žena u Srbiji i dalje čeka inovativnu terapiju za rak dojke?

Na lošu statistiku možemo da utičemo samo na dva načina - prevencijom i obezbeđivanjem inovativnih terapija svakoj pacijentkinji

Medicina
14:48h
Svaka žena zaslužuje jednake šanse za borbu: Zašto 2/3 žena u Srbiji i dalje čeka inovativnu terapiju za rak dojke?
Foto: Shutterstock

Rak dojke jedan je od najčešćih ubica žena na globalnom niovu.

Prema podacima Instituta Batut, u Srbiji se godišnje rak dojke dijagnostikuje kod 4.300 žena, dok se, nažalost, više od 1.600 slučajeva godišnje završava smrtnim ishodom. Po stopi umiranja od vog tipa karcionoma, Srbija je na drugom mestu u Evropi, a nažalost, poslednjih godina je taj broj u blagom porastu i to u uzrastu već od 45 godine.

Na ovu lošu statistiku možemo da utičemo samo na dva načina: redovnim pregledima koji bi otkrili bolest u početnoj fazi, i dostupnošću modernih terapija za različite podtipove raka dojke.

Do pre 30 godina, terapijske mogućnosti bile su znatno ograničene, ali uz napredak u medicini i farmakologiji, koji se ostvaruju iz godine u godinu, danas su dostupni različiti tretmani i kombinovanje terapija u zavisnosti od podtipa raka dojke, čime se postižu bolje šanse za izlečenje.

Među najteže ijagnoze spadaju uznapredovali tipovi raka dojke, odnosno karcinomi sa metastazama, poput HR+, HER2+, trostruko negativni i slično. U Srbiji se godišnje zabeleži oko 400 slučajeva metastatskog raka dojke i svim tim ženama neophodna je odgovarajuća terapija kako bi uspele da produže životni vek ili povećale šanse za izlečenje.

Iako su u našoj zemlji poslednjih godina primećeni značajni pomaci kada je reč o dostupnosti modernih terapija, oko 2/3 žena u Srbiji i dalje nema dostupnu inovativnu terapiju, koje su dostupne u zemljama okruženja, poput Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske,Bugarske, Slovenije i Crne Gore.

Svaka žena zaslužuje i treba da dobije jednake šanse za uspešnu borbu sa ovom teškom bolešću, jer najnovije terapijske opcije u ovom segmentu značajno produžavaju život i smanjuju rizik od smrti za čak 30%.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs