problemi sa sinusima

MORSKA SO, BELI SLEZ, RUZMARIN... Isprobajte prirodne eliksire i metode koji prirodno leče upalu sinusa

Upala sinusa je dosta čest problem, nosi gomilu neprijatnih simptoma.

Medicina
Autor:
MORSKA SO, BELI SLEZ, RUZMARIN... Isprobajte prirodne eliksire i metode koji prirodno leče upalu sinusa
Kako se prirodno leči upala sinusa?, Foto: Profimedia

Ako vam je nos zapušen ili curi, osećate pritisak na licu ili kašljete, to sve mogu biti znakovi da imate upalu sluznice nosa i sinusa - rinosinuzitis, ili samo sinusitis, kako češće ovo oboljenje zovu. Sinusi su šupljine unutar kostiju lica i sadrže sluz, koja pomaže da se vazduh koji udišete zagreje, navlaži i filtrira. Kada zbog nekog određenog razloga dođe do blokiranja normalnog protoka sluzi može nastati infekcija.

Postoje akutni I hronični sinuzitis. Akutni sinusitis traje najčešće oko 10 dana, ali nikad više od 4 nedelje, dok se hronični sinusitis karakteriše trajanjem simptoma duže od 12 nedelja i pored primene terapije.

Kada ljudi kažu da imaju problema sa sinusima to obično znači da imaju neki od simptoma oboljenja sinusa.

Depresija, Tužna, Umorna, Umor, Glavobolja, Sinusi, Prehlada
foto: Shutterstock

Simptomi oboljenja sinusa su:

- Začepljenje nosa

- Pojačana sekrecija

- Slivanje sekreta niz grlo

- Osećaj pritiska i bola između očiju

- Glavobolja

- Jutarnja iscrpljenost

- Umor

Dijagnostika i terapija kod sinusa

Dijagnostika zapaljenja paranazalnih sinusa postavlja se na osnovu:

- Anamneze (razgovora sa pacijentom)

- Otorinolaringološkog pregleda

- RTG snimka sinusa

sinusi, prehlada, devojka, bolest
foto: Shutterstock

Terapija zavisi od od uzroka obljienja sinusa. Najznačajniji terapijski postupak je oslobađanje ušća sinusa i uspostavljanje drenaže. U akutnoj fazi to se postiže vazokonstriktornim kapima koje su najefikasnije u položaju ‘’glava dole i pozadi’’, kao i orlanim dekongestivima. Lekovi u čijoj osnovi su eterična ulja takođe efikasna. Analgetici su neophodni kos izražene bolnosti.

Pacijenti se najčešće javljaju otorinolaringologu zbog hroničnog rinosinusitisa, te često iz ordinacije izađu sa utiskom da je neophodno hiruško lečenje. Bitno je znati da se operacija planira za svakog pacijenta posebno i to samo u slučaju da su sve mogućnosti tzv. konzervativnog lečenja iscrpljene.

Devojka, proleće, alergija, sinusi, kijanje, maramica
foto: Profimedia

Operacija sinusa nije trajno rešenje. Nažalost, većina pacijenata koji se podvrgnu operaciji sinusa i dalje će biti potreban medicinski tretman kako bi se sprečio povratak hroničnog sinusitisa.

Osobama koje su sklone upali sinusa savet je da se štite od hladnoće, da izbegavaju alergene i druge potencijalne okidače, a jačanje imuniteta je takođe jako važno u sprečavanju oboljevanja.

Srećom, postoji i čitav niz prirodnih lekova za ovu vrstu problema koje možete naći u svojoj kuhinji.

Eukaliptus, ruzmarin, nana

Udisanje pare koristeći vruće vode iz šerpe ili inhalacija, jedan je od najpopularnijih, ali i najjednostavnijih, načina za suzbijanje simptoma upale sinusa, otvaranje disajnih puteva i izbacivanje sekreta.

inhalacija
foto: Shutterstock

Proces je prilično jednostavan – stavite vodu da proključa, stavite posudu na sto, sipate nekoliko kapi ulja od eukaliptusa, nagnete se nad nju tako da vam je lice u direktnom kontaktu sa parom i trudite da dišete kroz nos (možete i da prekrijete glavu peškirom). Ako vam se čini da vam je eukaliptus mnogo jak, dodajte ruzmarina ili nane.

Eukaliptus ublažava neprijatne bolove i čisti sinusne šupljine, smanjuje upalu, pomaže kod upala grla i desni, ali i malaksalosti i pojačane izloženosti stresu.

Morska so protiv upale sinusa

Rastvori morske soli koriste se preventivno ili za izbacivanje sekreta. Obično se uprskavaju u nos. Možete ih naći u apotekama, a možete i da pomešate 500ml čiste vode, ¼ kašičice soli i ¼ kašičice sode bikarbone, sipate tečnost u bočicu i prskate rastvor u unutrašnjost obe nozdrve dva-tri puta dnevno.

Morska So
foto: Shutterstock

Beli slez protiv upale sinusa

Poznata je upotreba čaja od belog sleza za iskašljavanje i lečenje upale pluća, a takođe se pokazao kao efektan kod lečenja upale sinusa. Kao što podstiče izbacivanje šlajma, isto tako pomaže pri eliminisanju guste sluzi iz disajnih puteva. Smanjuje otok i upalu i takođe se ponaša kao antioksidans, jačajući oslabljeni imunološki sistem.

beli slez
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs