VRSTE, UZROCI I SIMPTOMI DIJAREJE: Šta da radite kada vas zadesi ova neprijatna situacija i kako najbolje da je rešite

Dijareja je odbrambeni mehanizam organizma i ukoliko traje dugo može da dovede do preteranog gubitka tečnosti, slabosti i malaksalosti.

Lepi & Zdravi
11:07h Autor:
VRSTE, UZROCI I SIMPTOMI DIJAREJE: Šta da radite kada vas zadesi ova neprijatna situacija i kako najbolje da je rešite
Vrste dijareje i njihovo lečenje., Foto: Shutterstock

Dijareja (proliv) je prilično neprijatna pojava. Nisu sve dijareje iste, i svaka od njih govori nešto vrlo specifično o vašem zdravlju. Zbog toga je važno da na osnovu simptoma i manifestacije uvidite o kojoj vrsti se radi.

Određivanjem tačne vrste dijareje koju imate, moći ćete brže i lakše utvrditi uzrok dijareje, kao i adekvatnu terapiju. Dok je recimo akutna dijareja (više od tri vodenaste stolice dnevno), izuzetno česta i nema neki uobičajeni tretman, kod dijareje u trajanju više od nekoliko dana obavezan je odlazak kod lekara. Hronična dijareja koja traje četiri ili više nedelja može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Dakle, ako se bavite sopstvenim slučajem dijareje, iako je neprijatno, zapušite nos i pogledajte u toalet, jer ono što vidite, može biti ključ rešenja ove neprijatne tegobe.

Pre pojave dijareje obično se jave sledeći propratni dijareja simptomi: prvo se pojavi samo krčanje creva, onda združeno krčanje creva i gasovi, grčevi u stomaku, i jak bol u stomaku i proliv na kraju.

Bol u stomaku
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Osmotska dijareja

Nastaje usled zadržavanja osmotski aktivnih supstanci u crevima, koji za sebe vezuju vodu. Javlja se kod intolerancije na šećer (posebno na laktozu – mlečni šećer), kod upotrebe soli koje se slabo apsorbuju (kao npr. magnezijum-sulfat i natrijum-fosfat), unošenja određenih kiselina (vinska, jabučna, limunska), ili korišćenja veštačkih zaslađivača (manitol, sorbitol) i slično.

Zbog akumulacije ovih nepoželjnih sastojaka javlja se povećano prisustvo vode u crevima i dolazi do rastezanja crevnih zidova. Ovo ubrzava pokrete creva i skraćuje vreme zadržavanja štetnih materija unutar creva, što dovodi do čestih pojava vodenastih stolica.

Sekretorna dijareja

Javlja se kao posledica povećanja lučenja elektrolita i drugih materija u tankom i debelom crevu. Uzročnici mogu biti bakterije, virusi, neapsorbovane masti iz hrane, neke vrste lekova ili, u retkim slučajevima, problem sa štitnom žlezdom.

Sekretorna dijareja može da izgleda kao osmotska dijareja. Ovaj tip dijareje se javlja deset puta češće kod žena nego kod muškaraca, i to posebno kod osoba starijih od 60 godina. Obično prolazi bez težih simptoma, ali se mogu javiti povraćanje, abdominalni bol, nadutost trbuha i gubitak težine. Ako imate ovu vrstu dijareje, obavezno je javljanje lekaru.

Bol u stomaku, Muškarac
foto: tommaso altamura / Alamy / Alamy / Profimedia

Eksudativna dijareja

Eksudativna ili upalna dijareja se javlja u slučaju oboljenja crevne sluznice koja dovode do upale sluzokože creva i pojave otoka.

Obično je povezana sa zapaljenskim bolestima creva kao što je Kronova bolest ili ulcerozni kolitis, a takođe je može izazvati i ešerihija koli. Posledica ove dijareje je pojava krvi, sluzi i drugih materija u crevnom sadržaju, što značajno povećava količinu tečnosti u stolici. Ako imate krv i gnoj u stolici, odmah zatražite lekarsku pomoć.

Paradoksalna dijareja

Ova vrsta dijareje se dešava kada ljudi imaju ozbiljnu konstipaciju, tj. pojavu zatvora. Rešavanje problema zatvora trebalo bi da pomogne, a u težim slučajevima je potrebna lekarska pomoć. Može javiti i kod dece, nekada i kod osoba sa mentalnim bolestima.

Pseudo-dijareja

Ova vrsta dijareje se obično javlja kod sindroma nervoznih creva, kao i zbog konstipacije, tj. zatvora, kao i kod paradoksalne dijareje. Ako se sa uključivanjem više vlakana u vašu ishranu stanje ne popravi, potrebno je da porazgovarate sa svojim doktorom o narednim koracima rešavanje ove dijareje.

Psihogena dijareja

Psihogena ili emocionalna dijareja nastaje u trenucima pojačane nervne napetosti, kada snažna stimulacija parasimpatičkog nervnog sistema izaziva povećanje lučenja tečnosti u završnom delu debelog creva. Ovu dijareju mogu izazvati razni emotivni momenti, psihička stanja, hladnoća, menstrualni ciklus kod žena i slično prenosi Bulardi.com

bol u stomaku
foto: Shutterstock

Šta izaziva proliv- uzroci dijareje

Najčešći uzroci dijareje su:

• virusne infekcije- rotavirus, norovirus i virusni gastroenteritis • bakterijske infekcije, uključujući salmonelu i E. coli • parazitske infekcije • crevne bolesti • netolerancija na hranu, kao što je netolerancija na laktozu • neželjene reakcije na lekove • operacija žučne kese ili želuca

Rotavirus je najčešći uzrok akutne dijareje u svetu. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ova infekcija uzrokuje oko 40 procenata hospitalizacija dece mlađe od 5 godina . Za proliv kod odraslih veća je verovatnoća da će se desiti zbog trovanja hranom, usled konzumiranja kontaminirane hrane, kada je u hrani najčešće bakterija koja izaziva proliv. U nekim slučajevima i bolnička bakterija Clostridium difficile može izazvati teži oblik dijareje, kao i teža stanja kada se upali debelo crevo ili pseudomembranozni kolitis. Hronični proliv može biti simptom težeg stanja kao što je sindrom iritabilnog creva ili inflamatorna bolest creva. Česta i teška dijareja može biti znak crevne bolesti ili funkcionalnog poremećaja creva, kada se naizmenično može javiti i zatvor kod odraslih.

Simptomi

Glavni simptomi dijareje su česta, retka stolica, sluzava stolica vodenaste strukture i učestali nagon za pražnjenjem creva. Postoji mnogo različitih simptoma dijareje. Možete imati samo jedan ili bilo koju kombinaciju svih njih. Simptomi dijareje zavise od uzroka dijareje.

Uobičajeno je da se oseti jedan ili više sledećih simptoma: • mučnina • bol u stomaku • grčevi u stomaku • nadimanje • dehidratacija • česta želja za pražnjenjem creva • veliki volumen stolice

Dijareja ili proliv može dovesti do brzog gubitka tečnosti i dovesti vas u opasnost od dehidratacije, što u nekim slučajevima može imati ozbiljne posledice. Simptomi dehidracije uključuju: umor, suvu sluzokožu, suva usta, pojačan puls, glavobolju, vrtoglavicu, povećanu žeđ i smanjeno mokrenje.

Prirodni lek protiv proliva

Ukoliko volite da prvo primenite prirodni lek za proliv, treba da znate da izbegnete namirnice koje izazivaju proliv, poput jaja, mesa, majoneza, uopšte mlečnih proizvoda, ljute, kisele i slatke hrane. Kao prvi izbor za umirenje vašeg stomaka kad se javi recimo jutarnji proliv može biti neki čaj za proliv.

Ako se pitate šta jesti kada imaš proliv, neke od preporučenih namirnica su pečeni krompir, pečene jabuke, prepečen hleb, tečnosti u obliku supe, voda i nezaslađeni čajevi.

Lek za dijareju

Istraživanja pokazuju da lečenje dijareje obično zahteva nadoknadu izgubljene tečnosti u vidu elektrolita, vode ili neke druge tečnosti. U težim slučajevima, možete dobiti tečnost putem intravenske terapije. Ako je bakterijska infekcija uzrok vaše dijareje, vaš lekar može da vam dodatno prepiše antibiotike, tablete za proliv i odluči o vašem tretmanu na osnovu više pokazatelja.

Opšta preporuka lekara i farmaceuta za prevenciju, kao i za sprečavanje dijareje, je uzimanje preparata na bazi probiotika, koji se mogu uzimati i preventivno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs