"TOLIKO SAM TUŽNA I BOLESNA, A OKO MENE IMA MNOGO BLAGOSLOVA I PRIVILEGIJA": Najtraženiji model o paklu od 12 godina

Najpoznatija manekenka današnjice pričala je na temu svoje teške o opake bolesti i jezivih simptoma koje proživljava gotovo svaki dan.

Lepi & Zdravi
12:50h Autor:
"TOLIKO SAM TUŽNA I BOLESNA, A OKO MENE IMA MNOGO BLAGOSLOVA I PRIVILEGIJA": Najtraženiji model o paklu od 12 godina
Najpoznatija manekenka današnjice na temu svoje opake bolesti, Foto: printscreen/instagram/bellahadid

Bela Hadid je jedna od najpoznatijih i najuspešnijih manekenki današnjice i najtraženiji topmodel u svetu. Sa svojim pratiocima na društvenoj mreži Instagram podelila je detalje o svojoj borbi sa lajmskom bolešću.

Objavila je niz fotografija koje prikazuju neke od najgorih trenutaka koje je pretrpela tokom godina borbe sa ovom hroničnom bolešću. Ove potresne fotografije otkrivaju njenu iscrpljujuću, napornu bitku i umor koji se kriju iza glamura i ogromnog uspeha.

Na fotografijama se vidi i medicinska dokumentacija koja datira još iz 2014, kada je Bela imala simptome lajmske bolesti već nešto više od godinu dana. Bela se tu žali na kontinuirani umor, probleme sa pamćenjem, probleme sa pažnjom, poteškoće sa spavanjem i depresiju.

U nizu fotografija vidi se kako su infuzije pričvršćene Beli za ruku, dok je na drugima ona na različitim pregledima ili joj medicinske sestre vade krv. Takođe, manekenka je hrabro podelila i one slike na kojima je vidno iscrpljena i malaksala, u potpunosti bez šminke i u kućnom izdanju.

"Mala ja koja je toliko patila bila bi ponosna na odraslu mene jer nikada nisam odustala od sebe", započela je Bela svoje izlaganje na društvenim mrežama.

"Zahvalna sam mojoj mami koja je čuvala sve moje medicinske kartone, bila tu uz mene, nikada me nije napuštala, štitila me je, podržavala, a iznad sveg verovala je u mene dok sam prolazila sve ovo. Moje stanje se pogoršalo vremenom dok sam naporna radila, pokušavajući da učinim sebe, svoju porodicu i ljude koje me podržavaju ponosnim..."

"To je uzelo danak na način na koji ne mogu da objasnim. Biti toliko tužan i bolestan, a imati toliko blagoslova i privilegija oko sebe je verovatno najzbunjujuća stvar ikada. Ono što želim da vam svima kažem jeste da sam ja dobro i da ne morate da brinete i da ne bih ništa od ovoga menjala. Da moram ponovo da prođem kroz sve ovo, da bih došla do ovde, do ovog tačnog trenutka u kome se trenutno nalazim, sa svima vama, uradila bih sve to ponovo. To me je napravilo onim što sam danas."

"Imam toliko zahvalnosti za život i vidim toliko perspektive, tako da je sve ovo - hronična bolest, tretmani, skoro 15 godina nevidljive patnje, sve to je vredelo, ako budem u mogućnosti, daće Bog, da živim doživotno širenje ljubavi i da budem ono što zaista jesam, po prvi put ikada", napisala je Bela između ostalog."

1 / 17 Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Inače, manekenka, kojoj je lajmska bolest dijagnostikovana 2012. u 14. godini, u više navrata govorila je o agoniji koju prolazi zbog ovog stanja. Jednom prilikom je otkrila podužu listu simptoma koji je muče, rekavši da se svaki dan suočava sa nizom neprijatnosti - aritmijom srca, promenama raspoloženja, bolom u zglobovima, znojenjem, mučninom, nesanicom, glavoboljom, teskobom i zbunjenošću.

"Ovo je ono što svakodnevno trpimo. Bez leka. Svaki dan bih znala da osetim i po desetak od ovih simptoma i to od 14. godine. Sve je postalo još teže kad sam napunila 18. To je toliko uticalo na moje pamćenje da iznenada više nisam znala kako da se dovezem od Malibua do Santa Monike gde sam živela. Nisam mogla ni da jašem. Bilo mi je jako loše", ispričala je svojevremeno.

Bela je lajmsku bolest nazvala "nevidiljivom", s obzirom da nije očigledna i nema fizičke manifestacije.

Smanjila obim posla i oglašavanje na društvenim mrežama, zbog borbe sa pomenutom lajmskom bolešću i problemima sa mentalnim zdravljem. Ipak, naznačila je da je reč samo o privremenoj pauzi: "Vratiću se kada budem spremna. Svi mi jako nedostajate. Volim vas sve puno", prenosi Žena.rs

Lajmska bolest je multisistemska infektivna bolest izazvana Borreliom burgdorferi. Mogu biti zahvaćeni svi organi, a najčešće: koža, nervi sistem, zglobovi i srce.

Na ljude se prenosi ujedom zaraženih krpelja. Tipični simptomi uključuju groznicu, glavobolju, umor i specifičan crveni osip na koži u vidu koncentričnih krugova.

Simptomi lajmske bolesti

Znaci i simptomi lajmske bolesti variraju. Obično se pojavljuju u fazama, ali se faze mogu i preklapati. Prvo se javi mala crvena kvrga, slična onoj od uboda komarca, koja se pojavljuje na mestu ujeda krpelja ili uklanjanja krpelja i nestaje tokom nekoliko dana.

Ta normalna pojava ne ukazuje na lajmsku bolest. Međutim, znaci koji upućuju na lajmsku bolest mogu se pojaviti u roku od mesec dana nakon što ste se zarazili. To su crveni koncentrični krugovi oko mesta ujeda, koji se jave od tri do 30 dana nakon ujeda zaraženog krpelja.

Taj osip se polako širi i može dostići i 30 centimetara u prečniku. Obično ne svrbi niti boli, ali može biti toplo na dodir. Neki ljudi nemaju taj osip, a neki ga dobiju na više mesta na telu.

Krpelj, Ujed, Insekt, Ujed insekta
foto: Shutterstock

Ostali simptomi mogu biti:

  • groznica
  • drhtavica
  • umor
  • bolovi u telu
  • glavobolja
  • ukočenost vrata
  • otečeni limfni čvorovi

Ako se problem ne leči, novi znaci i simptomi lajmske infekcije mogu se pojaviti u narednim nedeljama ili mesecima. Osim koncentričnih krugova crvenog osipa, moguć je i bol u zglobovima, posebno u kolenima. Takođe, nedeljama, mesecima ili čak godinama nakon infekcije, mogući su meningitis, privremena paraliza jedne strane lica, utrnulost ili slabost udova i oštećenje pokreta mišića

Da li su svi krpelji nosioci lajmske bolesti ?

Ne nose svi krpelji bakterije lajmske bolesti. U zavisnosti od lokacije, od 1 odsto do više od 50 odsto krpelja je zaraženo. Iako je ubod krpelja uglavnom bezopasan, pojedine vrste mogu izazvati opasne bolesti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs