NJENO LICE JE PREPOZNATLJIVO ALI OVE DETALJE O NJOJ DO SADA NISTE ČULI: Formula uspeha je kaže: „Voli i radi šta hoćeš”

Svom primarnom voditeljskom poslu ona gotovo svakodnevno doda i neki novi hobi.

Celebrities
Autor:
NJENO LICE JE PREPOZNATLJIVO ALI OVE DETALJE O NJOJ DO SADA NISTE ČULI: Formula uspeha je kaže: „Voli i radi šta hoćeš”
Lepa novinarka Beogradskog programa i Redakcije za kulturu., Foto: printcreen/youtube/ CROCODIL

Njeno lice svi dobro znate, ali ove detalje o lepoj voditeljki možda do sad niste imali prilike da čujete. Gordana Stijačić, Goca, kako je zovu iz milja je voditelj, pesnik, slikar, ljubitelj umetnosti, majka i požrtvovani prijatelj, to su reči kojima je opisuju njeni najbliži. Profesija nije nešto što vas striktno odredi i ona je odličan primer za to jer pored svog primarnog posla ima dosta hobija.

Autorka je knjige ze decu “Šta to svetli zvezda nije”, koja će ujedno i njena prva knjiga a na temu čitalačke publike kaže:

"Leti smo svi čitali lektire, žalili se kada su knjige obimne i prepričavali delove jedni drugima a zimi gledali kućni bioskop i filmove za decu predivno osmisljene" – priseća se Goca.

Položaj pesnika je u današnjem vremenu je sve teži. Dečija književnost je sve manje popularna ali ona objašnjava, da je glavni problem skrajnuta duša čoveka koja je obuzeta površnim stvarima:

"Svako vreme nosi svoje izazove. U savremenom potrošačkom društvu očigledno je najveći izazov sačuvati dušu, a duša treba da se čuva sa prvim danima života i da se neguje. Ono što u nju utisnemo tokom detinstva nas čuva do poslednjeg dana života od svih ružnih stvari, izazova i nelagoda.

Tome služi književnost za decu da dok smo mali napunimo rezervoare sreće, pamet, podsvest lepim stvarima koje će se odražiti kroz naš karakter kako starimo. Književnost za decu ne može biti skrajnuta, skrajnuta je duša čovekova koja je obuzeta površnim stvarima. Ja se nadam da to neće dugo trajati" – kaže Godana prenosi Casopiszmaj.com

Ističe da je njena omiljena knjiga “Riznica čika Jove Zmaja", ali i dela drugih književnika.

"Riznica čika Jove Zmaja. I dan danas znam sve pesme iz te knjige. Možete i da me preslišate ako želite? Kasnije Duško Radović, Branko Ćopić, Desanka Maksimović" , dodaje Gordana.

Knjiga “Šta to svetli zvezda nije” dopala se velikom broju dece, a evo kako je izgledalo njeno stvaranje:

"Pesme su izletele nenadano i neplanski. Neke su čekale da budu završene nekoliko meseci, druge su opet napisane u dahu. Sreća je bila prava mera! Tako učim i svoju decu ako si srećan dok nešto radiš i stvaraš onda će to na kraju idpasti dobro. Videćemo šta kaže publika…očekujem nestrpljivo reakcije".

Oduševljeni su i prijatelji i kolege, a reakcije se neprestano nižu. "Veliku podršku sam dobila od porodice prijatelja i rođaka. Svi su podrška jer su se svi zabavljali dok su čitali stihove što je meni podstrek da pišem dalje", priča poznata voditeljka Jutarnjeg programa.

O planovima, i novim knjigama za sada ne misli, ali povremeno napiše koji stih. "Nemam nikakve precizne planove a opet svakodnevno napišem malčice nešto. Sa stihovima je tako. Nenadano se pojave ako ih ne uhavtiš u trenutku pobegnu, izgube se. Čekaš onda ponovo da budeš blagosloven otkrivanjem rime…Ipak nadam se da mi ovo nije prva i poslednja pesmarica. Volela bih da ih bude još "– zaključuje Stijačićeva i šalje poruku: "Čitajte pesme, radujte se…negujte sreću, empatiju i dobrotu i imaćete lep život."

Pored karijere voditeljke i spisateljice oprobala se i kao glumica. Nije mogla ni da nasluti da će joj reditelj Ilija Gajica ponuditi glumački angažman u tri biografska filma o našim slavnim kompozitorima.

Kako je bilo na snimanju? - Odlično. Atmosfera je bila opuštena, bez trunke nervoze. Glumci profesionalci Borka Tomović, Boda Ninković i Branislav Zeremski bili su tu da pomognu sve što zatreba, a meni je bilo zadovoljstvo da se uopšte nađem u njihovom društvu. Mislim da sam se lepo snašla. Bio je to trenutak kada su se sklopile kockice i kada su znanja koja sam sticala u mladosti mogla da se iskoriste. Pohađala sam časove glume kod Tijane Jovanović i više od dvadeset godina igrala folklor u “Abraševiću”, a sve to je uz moj novinarski i voditeljski posao dragoceno iskustvo.

U filmu “Slavenski” glumi i vaša sedamnaestogodišnja kćerka Milica?- Milica je prošla na audiciji za statiste i mlađe glumce. Ona glumi udavaču Klaru koja izgleda kao princeza, u dugim haljinama i lepim cipelicama.

Da li se i Milici kao i vama dopalo ovo glumačko iskustvo? - Osim što ide u školu, moja kćerka godinama trenira ritmičku gimnastiku, koju mnogi doživljavaju kao spoj umetnosti i sporta. Odrasla je na pozorišnim predstavama i filmovima i svira klavir. Ovo iskustvo svakako je dragoceno za nju, a ko zna, možda bude i presudno.

Kako vaš sin Mihajlo gleda na to što su mama i sestra sada i glumice? - Mihajlo se raduje tome i jedva čeka da vidi film o Slavenskom, koji je trenutno na tonskoj obradi. Prethodne filmove gledali smo nekoliko puta nas troje zajedno i veoma su mu se dopali. On ima dvanaest godina i najviše ga zanima sport. Trenira vaterpolo.

Da li biste voleli da vam se opet ukaže prilika da glumite? - Ako bi to bilo nešto poput ovih filmova, i ako bih mogla da doprinesem tim projektima, rado bih pristala prenosi Gloria.rs

S obzirom na to da često boravi u prirodi s planinarima, rado se ponudi da pripremi obrok, od doručka do nečeg što se dugo krčka u kotliću, najčešće pasulja. U želji da ugodi drugima, ume i u cugu da napravi tri ili četiri stotine palačinki.

- Zahvaljujući odlascima u prirodu probala sam i neka pomalo zaboravljena jela, poput salate od maslačka ili sremuša. Na izletima beremo i borovnice, maline i drugo voće, a to je idealna prilika i da otkrijem nešto novo. Počela je i sezona zimnice, a najviše volim kad s mamom spremam mleveni paradajz i džem od kajsija. Ona je u tome nenadmašna. Ostavlja i kisele krastavčiće, turšiju, papriku, ajvar. I sve je zaista vrlo ukusno - iskrena je Gordana.

Bez obzira na to što uživa u hrani, poseduje liniju na kojoj bi joj pozavidele i mlađe devojke.

- Mogu da jedem šta želim, a za to su zaslužni geni. I mama Milka, koja je zaista vrhunska kuvarica, i tata Miroslav su vrlo vitki i vitalni za svoje godine. Praktikujem i da postim sredom i petkom, kao i bar jednu nedelju tokom velikih postova. Organizam se tada preporodi, krvni sudovi se očiste od masnoća, metabolizam ubrza, a osim što se fizički dobro osećam, prija i spoznaja da sam uradila dobru stvar za sebe.

Uprkos tome što godinama to pokušava, i zna za njihov štetan uticaj, slatkiše ne može da izbaci iz svog jelovnika.

- Ponekad imam napade gladi koje može da utoli samo nešto slatko. To se obično dešava posle ponoći i tada ono što sam negde sakrila za decu ili goste najčešće završi u mom stomaku. I kćerka i sin su povukli na mene kad su u pitanju slatke navike, a pošto velike količine šećera nisu zdrave, u poslednje vreme trudim se da beli šećer zamenim boljim varijantama. Jedna od omiljenih poslastica nam je smuti od smrznutog voća, u koji stavljam višnje ili jagode i banane. Liči na pravi sladoled i svima se dopada, a mnogo je zdraviji od industrijskog.

- Volela bih da naučim kako se spremaju stara,tradicionalna jela na kojima smo mi odrasli. U mojoj kući su često na stolu punjene paprike i tikvice, pasulj, razne pite. Supe i čorbe s dosta povrća su obavezne, a pošto deca veoma vole italijanske paste, prilično sam se izveštila u njihovoj pripremi. Lagane su, brzo se prave, a još brže pojedu, prenosi Gloria.rs.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs