MILENA DRAVIĆ MU JE BILA PRVA FILMSKA MAMA: Niko nije slutio da će osvojiti Holivud, sada je najbolji frajer na svetu

Možda niste znali da je Bred Pit svoju glumačku karijeru započeo u Jugoslaviji

Celebrities
Autor:
MILENA DRAVIĆ MU JE BILA PRVA FILMSKA MAMA: Niko nije slutio da će osvojiti Holivud, sada je najbolji frajer na svetu
Milena Dravić, Foto: preentscreen/Youtube

Bred Pit, jedan od najcenjenijih glumaca u Holivudu, karijeru je započeo pre više od trideset godina. Njegov impresivan opus obuhvata brojne uspešne filmove u kojima je briljantno igrao glavne uloge. Međutim, možda niste znali da je svoju prvu glavnu ulogu ostvario u bivšoj Jugoslaviji, tačnije, na crnogorskom primorju. Tada je rame uz rame igrao sa našim filmskim divama Milenom Dravić i Goricom Popović.

Bred Pit
foto: Profimedia

Bred Pit rođen je u Oklahomi, a 1987. godine preselio se u Kaliforniju, na Beverli Hils. Tokom šest godina studirao je glumu i stekao znanje koje će mu obezbediti veliku karijeru. Već 1988. godine dobio je priliku da igra svoj prvi glavni lik u filmu "Tamna strana sunca". Ovaj film prikazuje priču o mladom Amerikancu, Riku Klejtonu, koji zbog retke kožne bolesti dolazi sa svojom porodicom na Jadran kako bi se izlečio.

Bred Pit
foto: Profimedia

Sam film je sniman tokom leta 1988. godine u Kotoru i okolini, međutim, zbog tragičnih događaja raspada Jugoslavije, "Tamna strana sunca" je završila u produkciji tek 1997. godine. Reditelj filma je bio Božidar Bota Nikolić, a scenario su napisali Endrju Horton i Željko Mijanović, po priči Nikole Jovanovića.

Uz Bred Pita u filmu su igrali i Šeril Polak i Gaj Bojd, a ostatak glumačke ekipe čine poznati jugoslovenski glumci poput Milene Dravić, Gorice Popović i Sonje Savić. Bred Pit tumači ulogu Rika Klejtona, mladića koji se suočava sa teškom kožnom bolešću i tokom boravka na Jadranu uči značajne životne lekcije. Njegov lik ima majku koju tumači Milena Dravić, a u filmu su prisutne i značajne uloge Gorice Popović i Sonje Savić.

Zanimljivo je da je reditelj Božidar Nikolić izabrao Breda Pita za glavnu ulogu među 400 kandidata. Iako je glumac bio izuzetno srećan zbog izbora, tada je primio samo 1523 dolara za sedam nedelja snimanja filma.

Bred Pit
foto: Adam Davy / PA Images / Profimedia

Gorica Popović, jedna od jugoslovenskih glumica koja je igrala u "Tamnoj strani sunca", prisetila se tog vremena sa Bredom Pitom. Očarana njegovim profesionalizmom i talentom, istakla je da je Bred tada bio mlad i mršav, ali i ozbiljan profesionalac.

Bred Pit, Gorica Popović
foto: AP / Shizuo Kambayashi, Kurir / Dragana Udovičić

"Bio je mlad, mršav i kao neko pilence, ali i tada je bio veliki profesionalac. Odgirao je sjajno tu ulogu dečaka koji ne sme da se izlaže sunčevim zracima. Došao je da se leči kod nekog našeg travara, a tu je pronašao i ljubav", kaže Gorica.

Nekoliko godina kasnije, usledio je pravi procvat Bred Pitove glumačke karijere. Godine 1994. igra u filmu "Intervju s vampirom", a zatim slede zapažene uloge u ostvarenjima "Legenda o jeseni" i "Sedam". Njegova popularnost nastavila je da raste nakon snimanja filmova "Seme zla" i "Sedam godina na Tibetu".

Milena Dravić
foto: preentscreen/Youtube

"Tamna strana sunca" nije samo bio početak uspona Breda Pita ka svetskoj slavi, već je i pružio priliku da se upozna sa talentovanim jugoslovenskim glumačkim ansamblom. Milena Dravić je u filmu tumačila ulogu njegove majke, a Gorica Popović bila je njihova kućna pomoćnica.

Zanimljivo je da Gorica nije zadržala ni jednu fotografiju s Bredom Pitom, već čuva originalni film na VHS kaseti, kao dragocenu uspomenu na jedno posebno vreme.

I tako je "Tamna strana sunca" postala deo istorije holivudske ikone, koja je pronašla put od crnogorskog primorja do svetskog vrha.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs