Napredak nauke

Vagina iz laboratorije: Pomoću matičnih ćelija napravljen spas za mnoge žene (FOTO)

Uzgojeno tkivo vagine, presađeno kod četiri mlade pacijentkinje, uspešno se povezalo sa organizmom i one su dobile potpuno funkcionalne polne organe
Medicina 12.04.2014. - 14:40h Autor: Tanjug
Foto: Shutterstok

Četiri mlade žene rođene sa abnormalnom vaginom ili bez nje dobile su, presađivanjem, vaginu uzgojenu u laboratoriji jednog instituta u SAD na osnovu matičnih ćelija.

 

Kako prenosi Rojters, testovi su pokazali da se novi organi nimalo ne razlikuju od tkiva žena kojima su presađene. Uzgojeno tkivo uspešno se povezalo sa neuronima i krvnim sudovima i nakon što se kalup razgradio, pacijentkinje su dobile potpuno funkcionalne polne organe.

 

Sve četiri žene navode normalnu vaginalnu funkciju. Još nije poznato da li one mogu da zatrudne, ali s obzirom da imaju menstruaciju, što ukazuje na normalno funkcionisanje jajnika, moglo bi se i to očekivati, kazao je vođa studije dr Entoni Atala, direktor Instituta za regenerativnu medicinu Vejk Forest Univerziteta u Severnoj Karolini.

 

Postupak, koji su dr Atala i kolege iz Meksika opisali u studiji objavljenoj u časopisu Lanset, poslednji je u nizu uspeha na polju regenerativne medicine, nove grane u medicini koja se brzo razvija. U prethodnim studijama, Atala i njegov tim su koristeći matične ćelije napravili zamene za bešiku i mokraćni kanal kao i dušnik koje su presađivali mladim muškarcima.

 

Sve četiri žene rođene su sa Majer-Rokitanski-Kister-Hauzerovim sindromom (MRKH), retkim genetskim poremećajem koji podrazumava nedovoljno razvijenu vaginu ili njeno potpuno odsustvo. Sa MRKH sindromom rađa se jedna u 4.500 žena, a većina njih za problem sazna tek u trenutku kada pokušaju da izgube nevinost. Četiri pomenute pacijentkinje su u trenutku operacije imale između 13 i 18 godina, i sve četiri danas vode aktivan seksualni život.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...