Jabuke su bogate vitaminima, mineralima, vlaknima, te imaju blagotvoran učinak na metabolizam i zdravlje uopšte.
Prepuna je hranljivih sastojaka, sadrži malo kalorija, te se s pravom smatra jednom od najzdravijih voćki na svetu.
Dokazano je da pomaže kod mršavljenja, smanjuje rizik od dijabetesa, čuva srce, smanjuje nivo holesterola, a odlična je i za pravilno funkcionisanje sistema organa za varenje.
Svako od nas se u životu susreo dijarejom i konstipacijom (zatvor) dvema suprostavljenim smetnjama sa probavnim sistemom.
Upravo jabuke mogu da vam pomognu kod oba zdravstvena problema. Razlika je samo u načinu konzumiranja.
Doktor vam neće biti ni potreban: Dve jabuke dnevno mogu da vam spasu život, evo kako!
Dijareja
Jabuka pomaže u borbi sa dijarejom, ali ne kako je inače jedemo.
Rastvorljiva vlakna imaju konzistenciju gela u stolici u usporavaju probavu, a to je korisno za one koji imaju dijareju. Ova vlakna se nalaze u "mesu" jabuke, a koru treba ukloniti.
Najbolje bi bilo da je izrendate je i ostavite da stoji oko sat vremena.
Pojedite je i videćete kako će vam ovo blagotvorno voće umiriti stomak.
Konstipacija
Ukoliko imate problema sa zatvorom, onda jabuku treba jesti sa korom.
Nerastvorljiva vlakna se nalaze upravo u njenoj kori, te pomažu da stolica da brže prolazi kroz creeva, te podstiču njihovo pražnjenje.
Američka studija je pokazala da žene koje redovno jedu jabuke imaju 13 do 22 posto manje problema s konstipacijom u odnosu na žene koje ih ne konzumiraju.
Jabuke su takođe bogate pektinskim vlaknima koji ima amfoterno delovanje.
Ako ste to do sad činili, grešili ste: Nipošto ne bacajte koru od jabuke!