zagonetka medicine

Pao je na parkingu, probudio se u bolnici i ostao bez pamćenja: Lekare je šokirala dijagnoza!

Doktori nisu mogli da ustanove šta mu se dogodilo, da bi na kraju otkrili da je reč o retkom stanju sličnom moždanom udaru, ali mnogo ređem

Medicina
16:57h Autor:
Pao je na parkingu, probudio se u bolnici i ostao bez pamćenja: Lekare je šokirala dijagnoza!
Foto: Profimedia

Jedan neimenovani 68-godišnjak je nasred ulice kod parkinga pao, gde su ga u nesvesti zatekli i dovezli u bolnicu u Njujorku.

Tamo se probudio, te mu je ćerka objasnila kako su ga pronašli na ispred trgovačkog centra u njegovoj ulici. Na njene reči samo je klimao glavom, da bi je odjednom upitao: Gde sam ja to?'

Nije se sećao da je tog jutra prenosio neke kutije u njenu kuću, kao ni da je poslednjih nekoliko meseci prošao kroz postupak razvoda od svoje supruge. Bio je to veoma težak razvod.

U bolnici je bila i njegova uskoro bivša supruga. Kada mu je rečeno da se razvode, nije mogao da veruje.

'Jesmo li se stvarno razveli? Zašto? Šta se dogodilo? - pitao je u čudu.

Imao je samo ogrebotinu na obrazu. Znao je kako se zove, znao je adresu... Recimo da ju je znao. Znao je adresu na kojoj je godinama živeo sa uskoro bivšom suprugom, ali nije imao pojma da sada ne žive zajedno.

Lekari su bili zaprepašćeni razmerama njegove amnezije. Nije se sećao nijednog događaja iz nedavne prošlosti, a nije bio u stanju da gradi nova sećanja na osnovu događaja iz sadašnjosti.

Imao je nešto viši krvni pritisak, nije imao infekcije, bubrezi i jetra su mu dobro funkcionisali, rendgen glave nije pokazao povrede mozga, kičmene moždine, vrata ili kostiju.

Lekari otkrili najraniji znak korone: Pre nego što se virus razvije, javlja se ovaj simptom!

foto: Profimedia

Nikome nije bilo jasno

Kada su doktori videli da se njegovo stanje ne poboljšava za nekoliko sati, odlučili su da ga zadrže u bolnici.

Doktor Ketrin Zuchovski, bila je oduševljena novim pacijentom jer je planirala da specijalizuje neurologiju, a sada je dobila pacijenta s tako zanimljivim neurološkim problemom.

Narednog jutra delovalo je da mu je malo bolje, ali je još uvek bio zbunjen.

Mislio je da je april, a zapravo je bio septembar. Prethodnog dana se nije sećao baš ničega, osim da se probudio u bolnici. Ali se onda prisetio da se upravo razveo i da živi na novoj adresi. Lekarka je najpre pomislila da je reč o napadu epilepsije, jer su ljudi nakon toga neko vreme izgubljeni.

Samo, EEG je bio uredan, MR takođe, kao i CT.

Doktorka je počela da preisputuje mogućnosti da je u pitanju neki od poremećaja iza kojih ne ostaju tragovi. Potres mozga takođe može da izazove amneziju. Međutim, amnezija u tim slučajevima traje najmanje nekoliko dana, a ne nekoliko sati. Sa druge strane, moždani udari bi ostavili trag koji bi se video na skeneru mozga.

Nije mogao biti ni prolazni ishemijski napad jer pacijenti tada imaju problema samo kratak period, ne duže od jednog sata.

Međutim, iznenada se pojavio novi trag. MR je izvorno očitao radiolog i njegov bio zaključak je bio da je sve u redu.

Virusolog Retfild: Drugi talas korone će biti još snažniji! Evo kad se tačno očekuje!

foto: Profimedia

Bilo ih je strah da ga puste kući

Lekari nisu smeli da ga puste kući dok se ne uvere da nije prolazna ishemija, kako ne bi preminuo od moždanog udara. Tada je glavni radiolog pogledao njegov skener mozga, te primetio malu svetlu tačku u levoj moždanoj hemisferi.

To je moglo da znači da je malog moždanog udara ipak došlo. Shvatio je i da je možda reč o neuobičajenom poremećaju - prolazna ili tranzitorna globalna amnezija (TGA).

Lekarka se s time u nekoliko slučajeva već susretala dok je još studirala u u Njujorku, ali nije smela da se usudi da postavi takvu dijagnozu jer je smatrala da nema dovoljno iskustva.

Fasciniralo ju je, ipak, u takvim slučajevima to što bi naizgled sasvim iznenada i bez razloga pacijenti zaboravili nedavnu prošlost, što nisu bili u stanju da pamte nove stvari, ali su im osnovne veštine koje su posedovali, poput kuvanja ili vožnje, bile netaknute.

Slično moždanom, ali puno ređe

Stalno bi pitali gde se nalaze i šta se dogodilo, hteli su da znaju, ali nisu bili u stanju da shvate gde su i šta im se događa.

Prolazna ili tranzitorna amnezija (TGA) je benigni neurološki poremećaj kod kog dolazi do naglog, privremenog gubitka pamćenja za vreme koga osoba nije u mogućnosti upamtiti nove podatke (nije u mogućnosti da uči nove informacije).

Prvi put je opisana 1956. godine i danas nije jasno zašto se i kako ljudima događa. Ali uglavnom pogađa ljude u 60-ima. Gubitak pamćenja obično traje između jednog i osam sati i uglavnom se pamćenje u potpunosti vraća tokom 24 sata. Ono što im se dogodilo tokom period amnezije, toga pacijenti nikada ne sete.

Mozak im to vreme ništa 'nije snimio'. Dok se kod moždanog udara vide problemi u funkcionisanju jedne strane tela, kod TGA postoji samo problem s gubitkom pamćenja. Ono što se na MR-u mozga primeti kod TGA, nakon nekoliko sati iznenada nestane, istovremeno kako nestanu simptomi.

Ovaj pacijent se kasnije setio i da je bio u radnji, kao i da je išao prema svom automobilu na parkingu.

Imao je utisak da se s jednog mesta i trenutka u vremenu odjednom pojavio na drugom mestu. Jedina posledica bila je ta što je bio zabrinut da bi mu se to moglo opet dogoditi.

U 92 posto slučajeva pacijentima se TGA više nikada ne dogodi. Ali, šta ako je baš on jedan iz onih osam posto...?

Kineski naučnici: Malo je verovatno da će korona virus ikad nestati, evo zašto!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs