REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Britanski lekari sigurni: Ovo je jedini način da se dijabetes drži pod kontrolom!

Lekari su došli do rešenja, jendostavna aktivnost može značajno da ublaži posledice koje sa sobom nosi dijabetes

Medicina
Autor:
Britanski lekari sigurni: Ovo je jedini način da se dijabetes drži pod kontrolom!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dijabetes tipa 2 je hronično stanje pri čemu pankreas ne može da proizvede dovoljnu količinu insulina. Iako se ovaj proces može činiti bezopasnim, vremenom se poremete sve funkcije tela. Visoki nivo šećera u krvi može ozbiljno da ošteti srce, oči, ali i bubrege.

Na sreću, lekari su sprovedenim istraživanjem došli do zaključka da vežbanje nakon obroka može da nadoknadi smanjenu proizvodnju insulina i snizi nivo šećera u krvi.

Ovaj savet će dobro doći u periodu kad korona virus vlada, jer se dijabetičari nalaze u rizičnoj grpu.

Kako vežbanje pomaže kod dijabetesa?

Doktor Mark objašnjava: "Razlog za to je što aktivni mišići koriste više glukoze od onih koji odmaraju. Aktivni mišići crpe energiju iz šećera što smanjuje njegovu količinu u krvi".

Lekari preporučuju šetnju koja uključuje neki uspon, ali s obzirom da je nemoguće trenutno često napuštati kuću i stepenice mogu da budu od pomoći.

Penjanje uz stepenice nekoliko minuta odmah nakon obroka može da smanji nivo šećera, pokazalo je istraživanje.

U studiji je učestvovalo 100 ispitanika koji su bili podeljeni u dve grupe. Oni koji su imali fizičku aktivnost nakon svakog obroka su kao rezultat imali niži nivo šećera.

Da bi se dijabetes držao pod kontrlom nisu potrebni jaki treninzi koji će vam iscrpeti. Poenta je u aktiviranju mišića u pravom trenutku, kako bi se nivo šećera snizio.

U ovom sličaju tajming je presudan, a ne intenzitet, kažu lekari.

Penjanje bi trebalo da bude bržeg intenziteta, a spuštanje laganije. Izvođenje ove fizičke aktivnosti je najbolje da traje 10 minuta. "Ovih nekoliko minuta može zaista da poboljša kvalitet života", sigurni su lekari.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs