Kefir je fermentiran napitak koji podseća na jogurt, a bogat je hranljivim materijama i probioticima.
Prema određenim navodima ovaj napitak je star više od 1000 godina, a poreklom je s Kavkaza.
Navodno ga je lokalno stanovništvo Kavkaza, poznato po dugovečnosti i dobrom zdravlju, slučajno otkrilo dok su nosili sveže mleko u svojim kožnim kesicama.
Kefir se proizvodi fermentacijom "kefirnih" zrna, koja podećaju na minijaturni karfiol. Ta zrna se sastoje od kazeinskih i želatinoznih kolonija mikroorganizama koji se simbiotski uzgajaju. Dominantna mikroflora su Saccharomyces kefir, Torula kefir, Lactobacillus caucasicus, Leuconostoc i mliječni streptokok koji se koristi u prehrambenoj industriji, a prisutan je i kvasac. Ponekad se i kulturu kefira naziva i tibetanskim ili kefirnim gljivama, ali kefir nije gljiva, već prirodni starter, odnosno zrnca.
Sve blagodeti magičnog mleka: Kefir leči upale, ubrzava probavu i skida kilograme!
Podaci o energetskim vrednostima
Koliko kalorija možete očekivati na 175 mL kefira:
- kalorije: 97 kcal
- ugljeni hiidrati: 5 - 7 g
- masnoće: 3 - 6 g (u zavisnosti od korišćenog mleka )
- proteini: 4 g
- kalcijum: 10 % RDI
- fosfor: 15 % RDI
- vitamin B12: 12 % RDI
- magnezijum: 3 % RDI
Dobrobiti kefira za zdravlje
Jedan od razloga zbog čega je kefir poslednjih godina sve popularnijii su zdravstvene dobrobiti. SadržI puno hranjivih sastojaka, proteina, B vitamina, kalija i kalcijuma.
Kalcijum jača kosti, protein gradi jake mišiće, a kalijum je važan za zdravlje srca, prenosi Medical News Today.
Međutim, probiotici su najveća zdravstvena korist koju daje.
Prema Majo klinici, probiotici pomažu kod sledećih zdravstvenih poteškoća:
- poboljšaju zdrave bakterije gastrointestinalnog trakta
- leče probavne smetnje, pogotovo nakon korišćenja antibiotika
- leče sindrom iritabilnog creva ili ublažavaju njegove simptome
- smanjuju ili sprečavaju gastrointestinalne infekcije ili pospešuju oporavak nakon istih
- sprečavaju ili pomažu u lečenju vaginalnih infekcija
- sprečavaju ili pomažu u lečenju infekcija mokraćnog sistema
Zdravstvene koristi kefira mogu da se prošire i izvan okvira probiotika. Jedno istraživanje je pokazalo da kefir snižava holesterol i poboljšava imunitet.
Nuspojave kefira i ko ga ne sme konzumirati
Iako konzumiranje kefira donosi obilje zdravstvenih benefita, moguće su i neke nuspojave.
Može se javiti zatvor, te grčevi u stomaku, a najčešće ih ljudi osete nakon prvog konzumiranja kefira.
Dalje, kefir se smatra sigurnim za decu u dobi od jedne do pet godina, ali svakako bi to trebalo proveriti s pedijatrom ili lekarom opšte prakse.
Deca mlađa od godine dana ne smeju da konzumiraju mlečne proizvode od kravljeg mleka, ali zato smeju majčino mleko koje sadrži prirodne probiotike.
Osobe s autoimunim bolestima takođe treba da razgovaraju sa svojim lekarom pre pijenja kefira. Iako je bakterija u kefiru korisna za osobe s jakim imunitetom, ona može povećati infekcije ili pogoršati stanja kod onih čiji je imunološki sistem izvan ravnoteže.