Orašasti plodovi su bogati proteinima i zdravim masnoćama, te se smatraju pravim saveznicima zdravlja.
Sadrže vitamine A, B6, C i E, koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema.
Bademi, kikiriki i orasi su svakako među najpopularnijim, dok su pistaći pomalo nepravedno zaboravljeni. Stoga, u nastavku teksta vam donosimo razloge zašto treba češće da ih jedete.
"Pistaći imaju puno hranjivih materija i dobre su za zdravlje", rekla je Kim Larson, nutricionista i Total Healtha u Seattleu za Woman's Health.
Prvo i osnovno - evo što možete očekivati u 25 grama pistaća prema bazi podataka o hrani američkog ministarstva poljoprivrede:
- Kalorije: 159
- Masnoća: 12,8 grama
- Proteini: 5,72 grama
- Ugljeno hidrati: 7,7 grama
- Vlakna: 3 grama
- Šećeri: 2 grama
Dijetetičar Sonija Angelone ističe da su pistaći dobar izvor vlakana, proteina, magnezijuma i bakra, folata i prirodnih spojeva - biljni steroli, odnosno fitosteroli koji imaju i brojne druge zdravstvene prednosti.
Odličan izvor vlakana
Vlakna su neophodna za dobro zdravlje, bolji rad probave i održavanju zdrave težine.
"S obzirom na to da vlakna povećavaju sitost, pistaći u kontrolisanju kilaže ako se konzumiraju odgovarajućim količinama", kaže Larson.
Manje su kalorični od većine ostalih orašastih plodova
U 25 grama pistaća ima 159 kalorija, čime spadaju u jedan od manje kaloričnih vrsta orašastih plodova
Sto grama pistaća sadrži 550 kalorija, dok 100 grama lešnika ima 630 kalorija i 100 grama oraha ima 670 kalorija.
Puni su antioksidansa
"Zbog svoje jedinstvene ljubičaste i zelene boje, mogu imati više antioksidansa i jače protivupalno delovanje od ostalih orašastih plodova", kaže Angelone.
Ove boje uzrokuje hranjiva materija lutein povezan s beta-karotenom i vitaminom A, te antocijaninom.
Koji je najzdraviji način konzumiranja pistaća?
Postoji mnogo različitih načina kako da ih ubacite u svoj jelovnik. Najpre,uvek možete početi tako što ćete ih staviti u šaku, čistiti i jesti.
Dijetetičar Džuli Apton kaže da ih možete i drobiti, te koristiti kao zamenu za prezle kod pohovanja mesa.
Takođe, odličan su dodatak gotovo bilo kojem zdravom receptu za kolačiće u koje dodajete orahe.