lekovita svojstva

7 moćnih prednosti kiselog kupusa: Čuva srce, jača kosti i smanjuje rizik od raka!

Kiseli kupus je pravo bogatstvo vitamina i minerala i prava je bomba za imunitet

Medicina 11.11.2019. - 09:20h Autor: Stil/Miss7Zdrava.24.Sata.hr
Foto: Shutterstock

Kiseli kupus spada u fermentirano povrće koje ima mnogo zdravstvenih prednosti.

 

Pre više od 2.000 godina uz pomoć fermentacije hrana se čuvala od kvarenja.

 

Fermentacija je proces rada mikroorganizama u kupusu koji probavljaju njegove prirodne šećere i pretvaraju ih u ugljikov dioksid i organske kiseline.

 

Fermentacija stvara uslove koji podstiču rast korisnih probiotika koji se nalaze i u proizvodima kao što su jogurt i kefir. Reč je o bakterijama koje imaju mnogo zdravstvenih koristi. Takođe, pomažu da hrana bude probavljivija, što povećava sposobnost creva da apsorbuju vitamine i minerale.

 

Poboljšava probavu


Kiseli kupus sadrži već spomenute probiotike, koji su zapravo korisne bakterije i deluju kao prva linija obrane od toksina i štetnih bakterija.

 

Takođe, mogu da poboljšaju probavni sistem i opšte zdravlje. Probiotici pomažu i u smanjenju gasova, nadimanja, zatvora, dijareje i simptoma povezanih s Kronovom bolešću i ulceroznim kolitisom, prenosi Healthline..

 

Osobe koje boluju od navedenih bolesti treba da  prate kako kiseli kupus deluje na njih i u skladu s tim odluče hoće li ga konzumirati.

 

Kao i većina drugih fermentiranih namirnica i kiseli kupus sadrži razne enzime koji pomažu razgradnji hranjivih materija na manje molekule koje su lakše probavljive.


Jača imunološki sistem i šiti od infekcija

Kiseli kupus bogat je izvor hranjivih sastojaka za jačanje imuniteta. Bakterije koje se nalaze u crevima mogu da imaju jak uticaj na imunološki sistem.

 

Redovno konzumiranje hrane bogate probioticima poput kiselog kupusa može da umanji rizik od razvoja infekcija poput prehlade i infekcije mokraćnih puteva.

 

Bogat je i vitaminom C i gvožđem, što doprinosi jačem imunitetu.

 

Kiseli kupus kao lek: Pomaže pri lečenju čak devet bolesti!

foto: Shutterstock

Pomaže kod mršavljenja

 

Redovno konzumiranje kiselog kupusa može da pomogne u borbi sa viškom kilograma. To je delom i zbog toga što kiseli kupus, kao i većina povrća, sadrži malo kalorija i mnogo vlakana.

 

Dijeta s visokim udelom vlakana duže nas drži sitim što može da pomogne da prirodnom smanjenju broja kalorija koje pojedemo dnevno.

 

Smanjuje stres i održava zdravlje mozga

 

Namirnice koje jedemo mogu da utiču na naše raspoloženje, ali i na rad mozga. Otkriveno je da probiotici pomažu u poboljšanju pamćenja i smanjenju simptoma anksioznosti, depresije, autizma, pa čak i opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OCD).

 

 Smanjuje rizik od određenih vrsta raka

 

Kupus sadrži antioksidanse i druge korisne biljne spojeve koji smanjuju rizik od određenih vrsta raka.

 

Istraživači veruju da ovi spojevi mogu da pomognu smanjivanju oštećenja DNA, sprečavanju mutacije ćelija i blokiranju prekomernog rasta ćelija koje obično dovode do razvoja tumora.

 

Takođe, proces fermentacije kupusa može da stvori posebne biljne spojeve za koje se misli da pomažu u uništavanju kancerogenih ćelija.

 

Jedno istraživanje je pokazalo da su žene koje su jele puno kupusa i kiselog kupusa od svojih mlađih godina do odrasle dobi imale smanjen rizik od raka dojke.

 

Ovako se kiseli kupus, po južnjački: Za najukusniji podvarak i slavske sarmice! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Čuva srce

 

Kiseli kupus čuva zdravje srca jer sadrži visoku količinu vlakana i probiotika, koji pomažu u smanjenju nivoa holesterola.

 

Osim toga, kiseli kupus je jedan je od retkih biljnih izvora menakinona, poznatijeg kao vitamin K2. Smatra se da vitamin K2 pomaže u smanjenju srčanih bolesti sprečavanjem nakupljanja kalcijuma u arterijama, prenosi Healthline.

 

Jača kosti

 

Kiseli kupus sadrži vitamin K2, koji igra važnu ulogu u zdravlju kostiju. Točnije, vitamin K2 aktivira dva proteina čija je funkcija vezanje kalcijuma, glavnog minerala koji se nalazi u kostima.

 

Trogodišnje istraživanje koje je obuhvatilo žene u postmenopauzi pokazalo je da one koje su uzimale dodatke vitamina K2 imaju sporiji gubitak mineralne gustoće kostiju koje se povezuju sa starenjem.

 

Takođe, nekoliko drugih studija pokazalo je da je uzimanje dodataka vitamina K2 smanjilo rizik od preloma kičme i kuka za 60–81 odsto.

 

Kiseli kupus: Popravlja varenje, čuva organizam od infekcija, jača srce!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...