ginekolog otkriva

Kad klimaks zakuca na vrata: Ova 4 simptoma su jasan pokazatelj da ulazite u menopauzu!

U nastavku pročitajte koji znakovi otkrivaju da proživljavate veliku prirodnu promenu

Medicina
20:58h Autor:
Kad klimaks zakuca na vrata: Ova 4 simptoma su jasan pokazatelj da ulazite u menopauzu!
Foto: Shutterstock

Perimenopauza se odnosi na period u kojem žensko telo prelazi u menopauzu. Javlja se u različitim životnim razdobljima, a najčešći prvi znak je nepravilnost u menstrualnom ciklusu.

Menopauza predstavlja prirodan kraj menstrualnog ciklusa, odnosno kraj reproduktivne dobi kod žena.

WomansDay donosi pet simptoma koji će vam ukazati da ste i vi među onim ženama koje upravo proživljavaju tu tranziciju.

Dr. Ivan Fistonić, specijalista ginekologije savetuje kako da ublažite neželjene simptome u pojedinim situacijama.

Neredovna menstruacija

"Neredovna menstruacija je prvi znak promene zbog koje se žene javljaju lekaru. Neredovna krvarenja mogu bili obilnija i dugotrajnija što je indikacija za analizu tkiva, najčešće putem neugodnog postupka kojeg kolokvijalno nazivamo kiretažom.

"Ginekolog čim dijagnostifikuje perimenopauzu predložiće prevenciju postavljanjem unutarmaterničnog uloška koji će ukrotiti krvarenja, smanjujući količinu krvarenja i sprečiti nastanak abnormalnosti ćelija sluznice materice koje su nešto učestalije u toj dobi", pojašnjava dr. Fistonić.

Ako niste imali menstruaciju godinu dana i više, bez tačkastog krvarenja ili pojedinih slabijih menstruacija u međuvremenu, vi ste već ušli u menopauzu.

U periodu koji mu prethodi ovulacija se menja, pa tako očekujte promene u trajanju menstruacije i količini krvarenja u kasnim tridesetima i ranim četrdesetima.

Možda nije u pitanju menopauza: 5 ozbiljnih bolesti sa sličnim simptomima!

foto: Shutterstock

Smanjena plodnost

Kako vam se hormoni prilagođavaju novoj situaciji, jajnici stvaraju manje jajnih ćelija. To znači da ćete imati puno više teškoća ako pokušavate da zatrudnite neposredno pre nego što ste ušli u perimenopauzu.

Smanjena plodnost može da se javi čak nekoliko godina pre vaše poslednje menstruacije. Ali ti problemi mogu da se reše hormonalnom terapijom.

"Subspecijalisti koji se bave menopauzalnom medicinom će pronaći baš za svaku ženu formule lekova s minimalnim nuspojavama i rizikom.

Noćno znojenje i napadi vrućine

"Žene kod kojih je hormonska spirala indicirana su u prednosti pred ostalima, ne samo što će skoro sigurno izbeći kiretažu već će u trenutku kada nastupe izraziti napadi vrućine biti u prednosti pred onima koje nemaju uložak jer neće morati da koristi hormonsko lečenje na usta i opterećivati organizam, već preko kože sa značajno manjim rizicima, ističe dr. Fistonić upozoravajući kako će mnoge žene u želji da umanje problem valunga posegnuti za biljnim prieparatima.

"I ovde je potreban oprez jer nisu svi dodaci ishrani bezopasni. Žena koja je prerano ušla u menopauzu zbog onkološke bolesti, izlečila je rak dojke i koristi tamoksifen, za suzbijanje valova vrućine i bolnih odnosa zbog suvoće vagine ne sme da koristi estrogen.

Zbog interakcije ne bi smela da koristiti derivate soje", ističe doktor.

foto: Shutterstock

Gojenje

Višak kilograma se javlja zbog usporavanja metabolizma usled starenja. Dodatno, stres uzrokuje stalno otpuštanje hormona kortizola koji vodi do nakupljanja masti na stomaku, pojašnjava ginekolog iz Njujorka, dr. Alisa Dvek.

Iako perimenopauza sama po sebi nije uzročnik nakupljanja viška kilograma, povezana je s rizikom nastanka dijabetesa tipa 2. U tom slučaju pomaže terapija estrogenom i drugim hormonima kako bi telo postiglo ravnotežu.

Kada menopauza zakuca na vrata: Uz savete stručnjaka ovaj životni period će vam lakše pasti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs