zdravstvene prednosti

Napitak koji čuva zdravlje: Ovaj čaj topi kilograme i smanjuje rizik od srčanog udara!

U nastavku pročitajte koje blagodeti ima ovaj napitak za zdravlje

Medicina
15:15h Autor:
Foto: Shutterstock

Zeleni čaj je veoma popularan napitak i naučno je dokazano da ima pozitivan efekat na organizam.

 

Bogat je antioksidansima, koji sprečavaju razvoj oštećenja ćelija.


Potencijalne zdravstvene prednosti zelenog čaja potiču od katehina, snažnih antioksidativnih spojeva poznatih i kao flavonoidi, kažu stručnjaci. Poseban tip katehina, poznat kao EGCG, nalazi se u većim količinama u zelenom čaju nego u belom ili crnom čaju.

 

"Ovo jedinjenje može biti čak i jače od vitamina C i E, koji su vrlo, vrlo jaki antioksidansi, a oni pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija", kaže nutricionista Čelzi Šnajder.

 

Očistite jetru na prirodan način: Zeleni čaj, avokado i peršun su najefikasniji!

foto: Shutterstock


"Klinička ispitivanja u vezi sa zelenim čajem još uvek su u ranoj fazi. Svima savetujem da ga piju jer može samo biti od koristi. Međutim, nutricionizam je nauka i potrebno je vreme da dođemo do egzaktnih zaključaka", kaže nutricionista Nensi Farel Alen.

 

Mršavljenje

 

Zeleni, crni i beli čaj dolaze od iste biljke. Zeleni čaj je napravljen od lišća zrele biljke, dok se beli čaj pravi od  rano osušenih listova.

 

Stručnjaci ističu da mešavina kofeina u zelenom čaju i katehina može da poboljša rad metabolizam i preradu masti. Ali, čini se da ljudi moraju piti puno zelenog čaja da bi dobili značajne koristi za mršavljenje.

 

Osim toga, zeleni čaj odličan za zdravlje srca. Istraživanje iz 2018.godine je pokazalo da zeleni čaj smanjuje loš LDL holesterol.

 

Svakodnevno konzumirajte zeleni čaj: Osetićete ovih 5 promena u organizmu!

foto: Shutterstock

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja i opake bolesti

 

Katehini u zelenom čaju smanjuju rizik od srčanog udara, opuštaju krvne sudove i ublažavaju upale.

 

Međutim, bitno je i to da je zeleni čaj povezan i s manjim rizikom od nastanka nekih vrsta raka. Studije su posebno povezale zeleni čaj sa smanjenjem rizika od raka jajnika.

 

"Neke male studije kažu da zeleni čaj može biti preventivan za određene vrste raka, kao što su rak dojke, jajnika, endometrija, pankreasa i raka usne duplje, ali ipak je ova studija nedovoljna da bi se ovo sa sigurnošću tvrdilo", zaključila je Šnajder.

 

Šest namirnica za bolje pamćenje: Zeleni čaj nije jedini!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...