obratite pažnju

Nikako ih ne smete ignorisati: Ovih 7 stvari su uzroci neprijatnih bolova u leđima!

Kako biste preduhitrili neki ozbiljni zdravstveni problem, obratite pažnju na ove simptome

Medicina
11:08h Autor:
Nikako ih ne smete ignorisati: Ovih 7 stvari su uzroci neprijatnih bolova u leđima!
Foto: Profimedia

Bolovi u leđima spadaju u jedne od najvećih zdravstvenih problema u današnje vreme, a znaju biti veoma neprijatni.

Brz tempo života obojen stresnim situacijama, dugo sedenje na poslu i nepravilno držanje tela samo su neki od uzroka ovih bolova, te treba da budete veoma pažljivi.

Izloženi ste stresu

Stres dovodi do čvorova u vratu i gornjem delu leđa, zatezanja mišića, a bolovi znaju biti jaki. Takođe, grčenost može da dovede do anksioznosti.

U ovom slučaju, meditacija može da vam pomogne, duboko disanje, te intenzivno istezanje. Naravno, i joga je veoma efikasna.

Previše koristite mobilni

Ako predugo držite u ruci mobilni telefon ili sedite iskrivljeno za laptopom, u jednom trenutku će vas leđa sigurno zaboleti.

Naime, kada je vrat u tom položaju, ramena pogrbljena, stvara se dodatan težinski pritisak na kičmu, što menja vaše držanje i uzrokuje bolove.

Naravno da bi najbolje bilo da što manje vremena provodite za računarom i mobilnom, ali ukoliko ne možete, pokušajte makar da ga držite u pristojnoj udaljenosti od očiju.

Izborite se sa hroničnim bolovima u kičmi, vratu i zglobovima: 6 saveta za najefikasniju kućnu terapiju!

foto: Profimedia

Sedite u nepravilnom položaju

Dugo sedenje za stolom veoma loše utiče na zdravlje kičme i vaše držanje, što dovodi do bolova u donjem delu leđa tako što pojačava količinu pritiska ili napetosti na kosti, zglobove i ligamente.

Pravilno držanje za radnim stolom možete da popravite na sledeći način – podlaktice treba da budu paralelne s podom, glava i ramena da budu u istoj ravni, stopala treba da budu ravna na podu, butina paralelna s podom, a leđa da imaju potpunu potporu.

Nedavno ste postali majka

Mnoge novopečene mame nakon rođenja deteta muče muku sa bolovima u u donjem delu leđa. Bolovi najčešće dolaze zbog stresa kojem je telo bilo izloženo tokom trudnoće, a zatim i zbog brige o bebi po rođenju.

Stalno držanje deteta na jednoj strani ili pogrbljen položaj tokom dojenja može da dovede do mišićne neravnoteže koja utiče na prirodnu krivinu kičme. Zato probajte da češće menjate položaj i držite se pravilno kako biste olakšali bolove u leđima.

Mišići su vam u neravnoteži

Bolovi u leđima mogu biti uzrok zategnutih tetiva ili slabih stomačnih mišića. Ukoliko ostale grupe mišića nisu u ravnoteži, leđni mišići mogu da preuzmu više tereta nego što bi trebalo kako bi položaj kičme ostao pravilan.

Vežbanjem ćete popraviti neravnotežu u telu jer ćete učvrsnuti mišiće koji uzorkuju bol u leđima.

Oštećen vam je kičmeni stub

Stubovi između kičme ublažavaju teret kičmi, ali se vremenom istroše ili puknu usled određenih pokreta ili jednostavno starenja.

Iako bolovi ne moraju uvek biti prisutni, ali kada se pojave mogu biti veoma neprijatni.

Imate ozbiljnih zdravstvenih problema

Ozbiljniji zdravstveni problemi mogu da dovedu do bolova u leđima. Ukoliko imate upalu pankreasa, čir ili upalu bubrega bolovi se mogu proširiti i na leđno područje.

Većina bolova u leđima se može pobediti za šest nedelja, ali ako vas neprestano boli ili vam se stanje s vremenom pogoršava, obavezno se javite lekaru.To se naročito odnosi na situacije nakon ozbiljnog pada.

Kičma od čelika: Uradite ovu vežbu i više nikad nećete osećati bol u leđima! (VIDEO)

(Stil.Kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs