Pročitajte

Ženama u četrdesetim zdravlje naglo propadne: Same prave 6 fatalnih grešaka!

Reč je o tome da dame jednostavno zaboravljaju na ove stvari

Medicina
Autor:
Foto: Profimedia

Tokom četrdesetih godina, žene prolaze kroz velike promene kada je u pitanju njihovo telo, pa samim tim i zdravlje.

Ukoliko se ne obrati pažnja i ako se ne posvete prevenciji, zdravlje žena može rapidno da propade, a to je najčešće zato prave sledećih 6 grešaka!

1. Kosti i mišići

Kada žena uđe u četrdesete, struktura tela se značajno menja zbog velikih hormonalnih promena koje nastupaju u ovom periodu. Ali, njima treba a pristupite mudro. Na primer, ako vam se metabolizam usporio i salo počelo da se gomila, za vaše godine nisu brzinske dijete, veće je vreme da bolje obratite pažnju na svoje navike i ishranu. Za vaše godine važno je da unosite namirnice koje su bogate nutrijentima koji će vam pomoći da sačuvate zdravlje kostiju i mišića. Naročito vodite računa o nivou vitamina D i kalcijuma.

2. Redovni pregled dojki

Iako se to nekada činilo mnogo kasnije, lekari danas preporučuju redovne preglede dojki mamografijom već od četrdesete. Rak dojke je u konstantnom porastu, Srbija je među prvima u svetu kada je reč o broju obolelih žena, a prevencija je ključ - ako se otkrije u ranoj fazi, ovaj kancer je u 98 % slučajeva izlečiv.

3. Spavanje ne sme da se zanemari

Današnji tempo života ostavlja nam veoma malo slobodnog vremena, ali jedno ne smete da žrtvujete - vreme za spavanje. Ukoliko vam je dobar i dovoljno dug san na poslednjem mestu, stavljate sebe u rizik za mnoge probleme, od oslabljenog imuniteta, koji tada postaje podložan mnogim oboljenjima, do gubitka kognitivnih funkcija, što može da ugrozi zdravlje mozga.

Uživala u životu i hrani, rodila 4 dece, pa u 36. godini doživela težak srčani udar: Ova žena ima 3 stvari da poruči svima!

foto: Profimedia

4. Dijabetes pod kontrolom

Kad napunite 40, trebalo bi da proveravate nivo šećera u krvi barem jednom godišnje, naročito ako imate problem sa viškom kilograma (makar i malim) i živite veoma stresnim životom.

5. Zdravlje očiju

Isto kao što brinete o ostatku tela, tako treba da brinete i o vidu i zdravlju očiju. Ako to do sada niste radili, nakon 40. rođendana obavezno posećujte oftamologa bar jednom godišnje, jer već tada postoji mogućnost za razvoj glaukoma, katarakte i suvoće očiju. Čak iako vam je do sada vid bio odličan, ne oslanjajte se na prošlost, jer baš sada može naglo da propadne.

6. Ne zaboravljajte kontracepciju

Iako se plodnost smanjuje s godinama, ako ste seksualno aktivni, a ne želite da ostanete trudni, obavezno koristite zaštitu, jer trudnoća u četrdesetim nosi svoj rizik.

(Stil.kurir.rs)

Dr Solaković: Ti što si debeo, ti si bolestan! Niko neće pored sebe bolesnika! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...