Morala je da promeni život iz korena

Uživala u životu i hrani, rodila 4 dece, pa u 36. godini doživela težak srčani udar: Ova žena ima 3 stvari da poruči svima!

Kejti je visoka 170 cm, a tada je imala 131 kilogram

Medicina
Autor:
Uživala u životu i hrani, rodila 4 dece, pa u 36. godini doživela težak srčani udar: Ova žena ima 3 stvari da poruči svima!
Ilustracija, Foto: Profimedia

Nakon što je pre dve godine rodila četvrto dete, Kejti Adams (38) iz američke države Kentaki primetila je da je boli leva ruka. Mislila je da je u pitanju slabost mišića zbog neprestanog nošenja bebe.

Ignorisala je bol, ali onda se dogodilo nešto gore - odjednom, Kejti nije mogla da udahne vazduh. "Osetila sam kao da se gušim. Leva stana lica i jezik počeli su da mi trnu. Bilo je užasno", prisetila se Kejti.

Tokom trudnoće, morala je da pije razređivače krvi zbog pukotine koju je imala na karotidnoj arteriji. Setila se toga i budući da se veruje da razređivači krvi snižavaju rizik od srčanog udara, ali je ipak verovala da je to što joj se dešava zapravo infarkt. Imala je samo 36 godina.

Suprug Džeremi odmah ju je odvezao u bolnicu i ispostavilo se da je Kejtin predosećaj ispravan. Pretrpela je takozvanu spontanu disekciju koronarne artnerije (stanje kada se zid arterije praktično cepa i izaziva krvavi čep), koja je izazvala srčani udar.

"Bila sam u šoku. Ovo stanje prilično retko, ali je zapravo uzrok broj 1 srčanog udara kod žena mlađih od 50 koje su trudne ili su se nedavno porodile", otkrila je Kejti.

Med sa kurkumom: Najmoćniji antibiotik na svetu koji čak ni doktori ne mogu da objasne!

foto: Shutterstock

Tom prilikom otkrivena joj je i fibromuskularna displazija (stanje koje izrokuje sužavanje ili širenje arterija), zbog čega je srčani mišić oslabio, ali je upozorena i da joj se celokupno zdravlje značajno pogoršalo zbog načina života. Naime, Kejti je visoka 170 cm, a tada je imala 131 kilogram.

"Jela sam bez ikakvog razmišljanja i rasporeda, jela sam iz svog tanjira i sve što ostane od dece. Nisam vežbala. Nisam ni kuvala, jela sam samo brzu hranu", priznaje mlada majka.

Tada je shvatila da mora da promeni navike, fokusirala se na zdravu ishranu i brzo izgubila 20 kilograma. Zbog oslabljenog srca, naporne vežbe joj nisu dozvoljene, ali Kejti danas čini sve što može kako bi ostala zdrava i jaka.

"Pola mog tanjira čini voće i povrće, četvrtinu proteini, a preostalu četvrtinu žitarice celog zrna", kaže Kejti. Osim toga, počela je da šeta svakog dana, iako joj se to u početku činilo kao beznadežan potez.

"Šetala sam 10 minuta. Vremenom sam povećavala i stigla do 30, pa sam uključila i lagane tegove", otkriva ona.

Kejti danas ima 85 kilograma, a cilj joj je da stigne do 72. Suzila je struk za 40 centimetara, obim ruke za skoro 13, a ukupno je smršala gotovo 46 kilograma.

Dr Solaković: Ti što si debeo, ti si bolestan! Niko neće pored sebe bolesnika! (VIDEO)

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

"Moje arterije su možda slabe, ali ja sam jaka", kaže Kejti i želi svima da da sledeća 3 saveta:

1. Pronađite svrhu

"Bez toga nikada nećete uspeti. Ja sam majka četvoro dece i želim da zbog njih budem zdrava i srećna."

2. Počnite sa malim ciljevima

"Smršati 45 kilograma zvuči jako teško. Ali, sa svaka dva kilograma koji su se topili, shvatala sam da je zaista moguće doći do glavnog cilja."

3. Što jednostavnije to bolje

"Uvek pri ruci držim bademe i voće, za slučaj da ogladnim. Ne treba da imate ne znam šta skuvano da biste se uvek hranili zdravo. Ne morate da se upišete na najteži sport na svetu - počnite od šetnje. Ja danas idem na pilates i u teretanu, ali i dalje se držim svoje navike da šetam."

(Stil.kurir.rs)

Neurolog dr Vesna Martić sa VMA: Ovaj problem sa stopalima krije ozbiljnu bolest!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs