Budite svesne svog zdravlja

Najčešće bolesti koje pogađaju žene nakon 30-e godine: Ovako ćete smanjiti rizik od njih!

Koja zdravstvena pitanja tačno treba da preispitamo tokom tridesetih godina i šta sve možemo da učinimo da smanjimo šanse da nas određene bolesti zadese?

Medicina
Autor:
Najčešće bolesti koje pogađaju žene nakon 30-e godine: Ovako ćete smanjiti rizik od njih!
Foto: Shutterstock

Za mnoge od nas, tridesete su godine kada umesto brige o sebi u prvi plan stavljamo brigu o porodici i karijeri. I dok se fokusiramo na to, lako je dopustiti da zdravlje sklizne sa dnevnog reda. Međutim, prema mišljenju stručnjaka, tokom tridesetih godina bi trebalo da budemo jednako svesne našeg zdravlja kao što ćemo biti u pedesetim i šezdesetim.

Dr Kim Glas tvrdi da ne treba odjednom da napravimo ogromne promene, ali moramo da obratimo pražnju na to da više nismo u 20-im godinama te da brigu o sebi uskladimo sa tim. Dakle da pokušamo da se suzdržimo od alkohola i cigareta, pazimo na ishranu, jer moramo da budemo svesni potencijalnih ženskih zdravstvenih problema.

Dakle, koja zdravstvena pitanja tačno treba da preispitamo tokom tridesetih godina i šta sve možemo da učinimo da smanjimo šanse da nas određene bolesti zadese?

Rak grlića materice

Svakog dana u Srbiji 4 žene obole, a jedna umre od raka grlića materice. To je najčešći rak kod žena u dobi od 35 i manje godina. Zbog toga se žene između 25 i 49 godina, pozivaju da se redovno testiraju i izuzetno je važno da to i urade. "Rano otkrivanje bilo kakvih problema može ogromno da utiče na ishod", objašnjava dr Glas.

"Jedna od 20 žena ima problematičan rezultat na testu. Iako to ne znači da imaju rak, istraživanje može da pogne u smanjenju rizika i može da otkrije štetne viruse kao što su podtipovi HPV-a (humani papiloma virus) koji mogu dovesti do raka grlića materice u kasnijem životu. Mogu samo da kažem - ovi testovi zaista spašavaju živote “, tvrdi ona.

Takođe, napominje da žene koje primete neregularno krvarenje treba da razgovaraju sa lekarom o tome kao meri predostrožnosti. "Iako ovo obično nije znak nečeg ozbiljnog, nepravilno krvarenje može ponekad biti simptom infekcije ili benignog endometrijalnog ili cervikalnog polipa (što je ne-kancerozni rast u materici ili sluznici materice)", kaže stručnjak.

foto: Shutterstock

Rak dojke

Rak grlića materice nije jedini rizik od raka za žene preko trideset godina. "Žene u tridesetim godinama treba redovno da proveravaju svoje grudi i okolinu zbog kvrga", kaže doktor. "Važno je da znate kako izgleda vaše sopstveno tkivo i da ste svesni dojke, tako da ako se išta promeni, moći ćete da uočite znakove rano."

Kao deo opšteg zdravog načina života, dr Glas dodaje da je "važno da se zdravo hranite i da vam ishrana bude bogata svežim voćem i povrćem".

Stres

Za mnoge žene, njihove tridesete mogu da budu vrlo stresne. Pritisci na poslu i finansijska odgovornost su samo neke od stvari koje se dešavaju za mnoge u ovoj deceniji.

"Kada smo pod stresom, oslobađamo hormone, uključujući kortizol, što može uzrokovati da se vaše telo zaglavi u "petoj brzini", ali mi nismo dizajnirani da budemo u "brzini" sve vreme," kaže dr Glas. "Ako se ne kontroliše pravilno, stres može da izazove probleme imunološkog sistema koji mogu da povećaju rizik od infekcije. Stres može da bude uzrok kardiovaskularnih bolesti ili problema sa probavnim sistemom kasnije u životu."

Veći rizik od povreda

Žene u tridesetim godinama imaju veću verovatnoću da razviju mišićno-koštane probleme od onih u dvadesetim godinama. "Naši mišići se troše s vremenom i kako starimo naši zglobovi se degeneriraju, što znači da smo izloženi većem riziku od izvrtanja kolena ili uganuća članka", kaže stručnjak.

"Mi nismo toliko fleksibilni kao što smo bili i zato kratke vežbe visokog intenziteta tokom ove decenije mogu da "podmažu" leđa, kolena i kukove". Poseban naglasak neka bude na zglobovima jer bi oni mogli da izazovu različite probleme u narednim decenijama, neka fizička aktivnost postane vaš životni stil.

foto: Shutterstock

Kako bi pomogla ženama u tridesetim godinama da smanje zdravstvene rizike sa kojima se mogu suočiti u kasnijem životu, dr Kim Glas daje ove savete:

Nemojte da odlažete

Podrazumeva se da žene nikada ne bi trebalo da propuste termin za testiranje grlića materice. Ali budite oprezni i između testova. Svako nepravilno krvarenje treba proveriti. Takođe, naviknite se da svakodnevno proveravate grudi pod tušem i budite svesni svoje dojke.

Napravite pauzu

U današnje vreme teško je izbeći stres u svakodnevnom životu, ali probajte da se opustite i dobro promislite svaku situaciju. Ipak, za svaki slučaj neophodno je da uvedete rednovno vežbanje kako biste mogli da se oslobodite eventualnog stresa. Vežbanje oslobađa endorfin, što čini da se osećamo bolje.

Zagrejte se

Uvek se zagrejte i istegnite pre i posle vežbanja, inače jedino što ćete imati su bolni zglobovi i drugi mišićni problemi.

Vežbajte redovno

To će pomoći da ublažite rizik od osteoporoze i pomognete vašem telu da zadrži mišićnu masu. Takođe održava prirodni raspon kretanja žene, čime se održava fleksibilnost.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs