opadanje kose

SPREČITE OPADANJE KOSE POSLE KORONE: 7 stvari koje će ojačati dlaku!

Glavni razlog zašto nam kosa opada posle korone je fiziološki stres koji doživi naš organizam usled infekcije. A uz sledeće korake, možete sprečiti prekomerno opadanje vlasi u dužem vremenskom periodu.

Nega
Autor:
SPREČITE OPADANJE KOSE POSLE KORONE: 7 stvari koje će ojačati dlaku!
Foto: Shuterstock

Naše telo se bori sa teškom infekcijom, dok imamo korona vrirus. Tada naš organizam štedi na nebitnim strukturama kao što je dlaka, zato smanjuje opskrbu krvi i hranljive materije za nju. Time se prekida ciklus rasta vlasi, nastupa faza mirovanja, a potom i faza ispadanja.

Opadanje kose počinje do tri meseca posle preležane korone, i može isto toliko i trajati.

Na sledeće stvari obratite pažnju, umnogome vam mogu pomoći u oporavku kose posle infekcije korona virusom.

opadanje kose
foto: Profimedia

1. Poboljšanje ishrane

Za zdravu dlaku izuzetno su važni minerali, vitamini, ali i proteini. Oni su sastavni deo vlasi i bez njih kosa ne može da ojača. Po savetima lekara, mnogo je bolje unostiti ih prirodnim putem, kroz ishranu, nego koristiti razne medikamente. Zato jedite više proteinski bogate hrane, kao što su mlečni proizvodi i žitarice, ali i voće i povrće koje je odličan izvor vitamina i minerala.

2. Hidratacija od velikog značaja

Ukoliko vaš organizam nije dovoljno hidriran, to i te kako utiče na kvalitet kose, stanje vlasišta i lomljenje, ona postaje suva i porozna.

Pijte dovoljno tečnosti svakoga dana i koristite preparate za hidrataciju kose na prirodnoj bazi. Pogrešni preparati za kosu koji u svom sastavu sadrže štetne materije poput sulfata i silikona trajno isušuju kosu i vlasište. Umesto njih koristite one koji imaju prirodna ulja.

3. Preparati za kosu

Ako ste do sada koristili preparate na bazi hemijskih, agresivnih sastojaka, sada je pravo vreme da ih bacite i zauvek zaboravite na njih. Samo biljni šamponi za kosu, koji ne sadrže sulfate, kao i balzami i maske sa prirodnim sastojcima mogu vam pomoći da se izborite sa opadanjem kose posle korone. Izbegavajte korišćenje silikonskih kapi za kosu, gelova i lakova.

žena, Lepa žena, Kovrdžava Kosa
foto: Shutterstock

4. Što manje tretirajte kosu

Ukoliko se farbate, koristite farbu bez amonijaka. Izbegavajte blanš za kosu. Takođe, bilo bi poželjno da što manje koritstite peglu, figaro, fen.

5. Masaža glave

Masaža vlasišta je jedan od veoma bitnih koraka u borbi protiv opadanja kose, podstiče mikrocirkulacija i protok hranjivih materija do samog folikula kose. Vaši folikuli dobijaju na taj način mnogo više kiseonika i hidratacije, kao i hranjivih materija iz krvnih sudova glave.

Svakoga dana masirajte nežnim i kružnim pokretima prstiju vlasište nekim eteričnim uljem oko 10 minuta. Nakon masaže, operite kosu biljnim šamponom, koji nikako ne sme da sadrži sulfate.

Takođe, možete nabaviti drveni češalj za kosu, koji je isto tako odličan alat za masiranje temena. Posle pranja, lagano češljajte kosu ovim češljem, time ćete još više podstaći mikrocirkulaciju.

6. Smanjite stres

Pokušajte da umirite svoje telo i duh uz pomoć joge, meditacije i sličnih tehnika za opuštanje.

7. Ukoliko vam ništa od ovoga ne pomogne, obavezno se obratite lekaru!

Ako se situacija sa opadanjem kose posle korone ne smiri u roku od 5 do 6 meseci, vreme je da posetite dermatologa ili trihologa koji će vam dati dalje savete za podsticaj rasta kose i neke medikamente kojima možete rešiti stvari.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs