OBAVEZNO PROBAJTE

U RUZMARINOVOJ VODI JE NESLUĆENA MOĆ: Vaša kosa biće kao ponovo rođena! (RECEPT)

Voda od ruzmarina sjajna je za rast, sjaj i obnavljanje oštećene kose

Nega
Autor:
U RUZMARINOVOJ VODI JE NESLUĆENA MOĆ: Vaša kosa biće kao ponovo rođena! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ruzmarin je prepun antioksidansa koji pomažu u neutraliziranju oštećenja od slobodnih radikala na vlasištu i kosi. Zato je ispiranje vodom od ruzmarina korisno za ljude koji se bore s opadanjem kose.

Bez obzira koje prirodno sredstvo za ispiranje kose odabrali (jabukovo sirće, pirinčana voda ili zeleni čaj), ovaj tretman će vašu kosu obložiti hranjivim sastojcima i oživeti pramenove kose, što je pogotovo korisno kada nam letnja vrućina oštećuje vrhove.

Voda od ruzmarina izvrsna je za ispiranje kose jer je bogata antioksidansima. Naime, u nedavnom TikTok videu, korisnica Katja Niomi objasnila je kako ona pravi vodu za ispiranje s ruzmarinom kako bi potstakla rast kose.

Koristi ruzmarina za kosu

Ova biljka ne samo da ima dugu istoriju upotrebe u biljnoj medicini (bila je vrlo cenjena u Egiptu, Grčkoj i Rimu zbog svojih blagodeti za lepotu), već i današnja istraživanja takođe potvrđuju njenu delotvornost. Nasumično uporedno ispitivanje iz 2015. pokazalo je da je esencijalno ulje ružmarina jednako učinkovito kao i minoksidil koji je odličan za poništavanje gubitka kose uzrokovanog androgenima (što je poznato kao ćelavost muškog ili ženskog uzorka). Naravno, učesnici su razredili esencijalno ulje u vodi jer se nikada snažna eterična ulja ne smeju nanositi direktno na vlasište.

- Ipak, to ne znači da ruzmarin deluje svima - tvrdi dermatolog Cibel Fišman i dodaje kako je ruzmarin impresivan antimikotik. Osim toga, ruzmarin je prepun polifenola kao što su karnozol, karnozne i ruzmarinske kiseline. Pošto ovi antioksidansi mogu pomoći u neutraliziranju oštećenja od slobodnih radikala na vlasištu i kosi, ispiranje s ruzmarinovom vodom može pomoći u jačanju vlasi i održavanju kose bujnom.

Napravite sami vodu od ruzmarina

Sve što vam treba je nekoliko grančica ruzmarina, voda i tegla s poklopcem. Zatim sledite sledeće korake:

U veliki lonac ulijte 5 šoljica vode. Stavite 5 grančica ruzmarina (1 grančica za svaku šolj icuvode) i uključite vatru na srednje jaku temperaturu. Pustite da voda provri.

Nakon što zakuvate vodu, ostavite rastvor da ključa 15 minuta.

Nakon 15 minuta isključite vatru i ostavite da odstoji još 25 minuta. 'Nakon 25 minuta ćete videti da voda ima ružičastu, crvenkastu nijansu', napominje Niomi.

Procedite rastvor i ulijte tekućinu u teglu. Čuvajte je na sobnoj temperaturi, dalje od sunčeve svetlosti i koristite je oko 3 meseca za najbolje rezultate.

Kad ste spremni za ispiranje, uzmite otprilike 1/4 šoljice tekućine i stavite u posudu ili u bočicu za veću spretnost.

- Za razliku od pirinčane vode, ovu vodu ćete koristiti kao poslednje ispiranje nakon ispiranja vodom - kaže Niomi (obično se pirinčana voda koristi nakon šamponiranja i pre regeneratora, dok tretman ispiranjem vodom od ruzmarina više liči na ispiranje čajem, jer se antioksidansi trebaju zadržati na kosi).

Rastvor obilno prelijte po vlasištu i kosi, umasirajte ga u teme i pustite da stoji do 20 minuta. Isperite i stilizujte kosu kao i obično, piše Mbg.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs