ZA SJAJNU, ZDRAVU I GUSTU KOSU

NISTE NI SVESNI KOLIKO JE OVO VOĆE MOĆNO: Banana će učiniti čuda za vašu kosu!(RECEPTI)

Pored toga što su omiljeno voće, banane imaju brojna pozitivne efekte na vašu kosu

Nega
Autor:
NISTE NI SVESNI KOLIKO JE OVO VOĆE MOĆNO: Banana će učiniti čuda za vašu kosu!(RECEPTI)
Foto: Shutterstock

Maska za kosu od banane je još jedan odličan način dodatatne nege kose. Obzirom da su maske neophodne, da vidimo kako deluju maske sa bananom.

Ali šta je to što banane mogu da pruže vašoj kosi?

Banane su prepune hranjivih sastojaka. One sadrže dosta vlakana, antioksidanata i važnih nutrijenata koji su neophodni u vašem organizmu.

U samo 100 gr banane ima čak 75% vode, 22 gr ugljenih hidrata, 2,6 gr vlakana i 1,1 gr proteina.

Osim toga banana sadrži i elemente koji su neophodni vašoj kosi, kao što su: vitamin B6, vitamin C, magnezijum, bakar, mangan, kalijum i potasium.

Ovi elementi čine bananu savršenom za negu kose.

Uz masku za kosu od banane vaša kosa dobija teksturu, volumen i sjaj.

Banane sadrže i silicijum dioksid koji je poznat po svom svojstvu da pomaže organizmu u sintetizovanju kolagena, koji će vašu kosu učiniti jakom i gustom. Takođe, one imaju i antimikrobna svojstva, pa daju odlične rezultate i kod problema sa perutanjem kože glave i svraba.

Banane su bogate hranjivim sastojcima i vitaminima i zaista vašu kosu mogu pretvoriti u lepršavu, sjajnu i gustu.

Koje su sve prednosti maske za kosu od banane?

Spomenuli smo već da je banana pravo blago za vašu kosu. Postoje neki problemi sa kosom gde je banana neprikosnoveni pomoćnik u rešavanju istih. Najbolje rezultate možete postići kod bržeg rasta kose, peruti u kosi i oporavka oštećene kose.

Navešćemo vam neke od njih i obrazložiti zbog čega je maska za kosu od banane dobra upravo za te probleme.

1.Maska za kosu od banane pospešuje rast kose

Za rešenje problema sa rastom kose ključnu ulogu igraju antioksidanti kojima banana obiluje. Naime, zbog visoke koncentracije antioksidanata banana kao maska za kosu pospešuje odbrambeni sistem vlasišta i samog folikula.

Redovnom primenom dolazi do ojačavanja samog folikula dlake usled rešavanja problema oksidativnog stresa koji dovodi do pojave slabe i lomljive kose. Takođe, kosa je jača, otpornija i brže raste nakon primene maske od banane.

2.Uspešno se bori protiv peruti

Vekovima unazad, ova čudesna tropska voćka primenjivala se za rešavanje raznih zdravstvenih problema. Osnovni problem vlasišta koji pogađa veliki broj ljudi jeste problem suve, ispucale kože glave i pojava peruti u kosi.

Obzirom da je banana bogata vodom i hranjivim materijama, maska za kosu od banane dubinski hidrira vlasište i time smanjuje suvoću i svrab glave.

Takođe ima antimikrobna i antibakterijaska svojstva, pa se vešto bori protiv raznih uzročnika pojave peruti i iritacija na koži glave.

3.Recite zbogom naelektrisanoj kosi uz masku za kosu od banane!

Sigurno ste čule da se silikon može koristiti kod rešavanja problema sa naelektrisanom kosom. Silikon kao takav ili silikonske kapi za kosu često se koriste i možete ih pronaći u mnogim preparatima za negu kose.

Banana sadrži silicijum koji je prirodan sastojak koji podstiče kolagen i čini kosu mekom, jakom i punom volumena.

Kada koristite masku za kosu od banane vi bukvalno svojoj kosi dajete sjaj, mekoću i protein koji je učvršćuje i jača. Zato, napravite svoju masku za kosu od banane i zaboravite na naelektrisanu kosu.

U kombinaciji sa još nekim prirodnim sastojkom maska za kosu od banane jeste pravo blago za vašu kosu. Sigurno ste već navikli da svoj obrok kada se borite sa viškom kilograma, ponekad zamenite bananom, ali do sada možda niste probali da bananu uvrstite u negu kose.

Pa šta čekate? U nastavku teksta nudimo vam nekoliko sjajnih recepata za maske za kosu od banane koje morate isprobati.

Maska za kosu od banane i jaja

Prednosti koje ima banana za kosu, opisali smo u gornjem delu, ali banana i jaja u kombinaciji su zaista jedan energetski miks koji vašoj kosi treba.

Miks ova dva sastojka zaista pruža kosi sve neophodne materije. Maska za kosu od jaja i banane je odlično rešenje za brži rast kose. Jaja su bogata proteinima koji jačaju kosu i sam folikul dlake, te je lako i podstiču na rast, dok banana hrani i hidrira kosu i vlasište.

Evo kako da napravite ovu masku:

-Ispasirajte jednu ili dve banane u zavisnosti od dužine vaše kose

-Izlupajte viljuškom jedno celo jaje

-Sjedinite sastojke i dobro ih promešajte. Možete koristiti i blender u svrhu boljeg miksovanja sastojaka.

-Nanesite dobijenu masku na kosu, vodeći računa da je temeljno nanosite na vlasište i mesta gde je kosa oštećena. Naravno i na rascvetale krajeve kose obratite više pažnje.

-Ostavite masku da deluje na kosi petnaestak minuta.

-Operite kosu mlakom vodom temeljno. Vodite računa da uklonite sve ostatke maske sa kose.

Ovu masku koristite barem dva puta nedeljno i ubrzo ćete primetiti poboljšanje stanja vaše kose. Kosa je obnovljena, hidrirana i brže raste.

Maska za kosu od banane i maslinovog ulja

Često je uzrok suve, ispucale i lomljive kose nedostatak vlažnosti. Osim što banana odlično hidrira kosu i vlasište, maslinovo ulje za kosu ovaj proces ubrzava i nadograđuje svojim neverovatnim sastojcima. Ono takođe odlično umiruje iritiranu kožu glave i umanjuje svrab glave.

Ova maska fantastično hidrira i hrani bukvalno svaku dlaku na vašoj glavi. Možete je čak koristiti i umesto svog redovnog balzama za oštećenu kosu za dobijanje neverovatnog sjaja i mekoće kose.

Recept za masku i način primene:

Za ovu masku potrebna vam je jedna oljuštena banana i dve kašike maslinovog ulja. Najpre, bananu dobro izblendirajte i dodajte joj maslinovo ulje. Kada dobijete konzistentnu masu, možete početi sa primenom maske na kosi.

-Podelite kosu u nekoliko manjih pramenova. Nanesite masku temeljno na svaki pramen pojedinačno. Predlažemo vam da koristite četku za farbanje za lakše nanošenje maske. Kada ste sigurni da je svaki delić kose i vlasište prekriven maskom, umotajte kosu u punđu i prekrite je kapom za tuširanje.

-Nakon 30 minuta, isperite kosu hladnom vodom, a potom šamponom bez sulfata temeljno operite kosu.

Masku redovno koristite jednom nedeljno i već nakon nekoliko primena zaboravićete na naelektrisanu, suvu i kosu koja opada.

Maska za kosu od banane i meda

Med je snažan antioksidant iz prirode; uz to svojstvo on je i odličan za hidriranje vlasišta. U kombinaciji sa bananom dobijate svilenkastu, zdravu i jaku kosu koja ne opada.

Med se od davnina koristi u službi zdravlja i lepote, pa zašto i vi ne biste probali njegove čari? Ova maska daje sjaj, mekoću i uspešna je kod problema peruti i seboreje na glavi zbog svojih antibakterijskih, antigljivičnih i antiupalnih svojstava koje vam pružaju med za kosu i banana.

Ovu masku za kosu sa medom možete lako napraviti same kod kuće.

-Pomešajte pola kašike meda sa izgnječenom bananom i izblendirajte sastojke u blenderu. Masku nanosite na čistu kosu, prethodno opranu šamponom bez sulfata i osušenu. Masku nanosite na celu kosu i vlasište, sa većom pažnjom na krajeve kose koji su često najranjiviji i oštećeniji od ostatka kose.

-Kosu uvite u punđu i prekrite kapom za tuširanje. Ostavite masku da deluje između 20 i 30 minuta. Potom kosu operite prirodnim šamponom i mlakom vodom. Vodite računa da uklonite sve ostatke maski.

Nakon nekoliko nedelja redovnog korišćenja primetićete da je kosa zdravija i jača i da neverovatno sija.

Maska za kosu od banane i kokosovog ulja

Kokosovo ulje za kosu ima brojna lekovita svojstva. Njegove masne kiseline prodiru dubinski u vlasi čineći ih debljim, a kosu punu volumena. Kombinacija banane i kokosa pruža dugotrajan sjaj i vlažnost, a potpomaže i rast kose. Zbog toga je ova maska savršena za suvu kosu.

-Pomešajte jednu ispasiranu bananu sa kašikom kokosovog ulja za kosu. Po želji možete dodati i kašiku kokosovog mleka za kosu da bi masa bila kremastija.

-Kada dobro izmešate sastojke i dobijete kremastu masku za kosu, nanesite je na celu kosu od korena ka krajevima. Preporučuje se da masku sa kokosovim uljem nanosite na čistu i suvu kosu.

-Vodite računa da ravnomerno rasporedite masku po čitavoj kosi i vlasištu. Ostavite masku da odstoji oko pola sata, a potom operite kosu šamponom i mlakom vodom temeljno. Sušite i stilizujte kosu kao i obično.

Maska za kosu od banane i avokada

Avokado sadrži masne kiseline, niacin, folate, magnezijum, kalijum, pantotensku kiselinu i vitamine A, B6, C, E i K1 koji su važni za rast kose.

Kombinacija banane i avokada u ovoj masci je idealna za lomljivu kosu.

Ona je puna proteina i masnih kiselina pa jača folikul kose iz korena.

Za pripremu ove maske za kosu potrebno vam je:

-jedna oljuštena banana

-dve kašike maslinovog ulja

-polovina oljuštenog avokada srednje veličine.

Pomešajte sastojke u blenderu sve dok se ne napravi kremasta pasta.

Ova maska se takođe nanosi na čistu i suvu kosu. Nanesite je uz pomoć četke za farbanje kose, ravnomerno od korena do krajeva kose. Nakon nanošenja maske, pokrite kosu kapom za tuširanje i ostavite da deluje pola sata. Nakon toga kosu isperite mlakom vodom, a potom dobro operite šamponom bez sulfata.

Primetićete rezultate nakon prve primene, a preporučuje se da je koristite dva puta nedeljno.

Nakon mesec dana vidljiv je brži rast kose.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs