Pre više od 5.000 godina indijski redovnici duboko su poštovali svoje telo i radili na očuvanju zdravlja jer su smatrali da tako pomažu i svom duhovnom razvoju.
Tokom hiljada godina skupljali su sva svoja zapažanja i savete kako bi ih sačuvali za buduće generacije. Tu opsežnu kolekciju znanja o zdravlju i lečenju danas poznajemo kao Aurveda tj. "nauka o životu".
Ayurveda je bazirana na tri doše, psihofizičke energije koje kontrolišu funkcije tela:
- Vata – kontroliše funkcije povezane s pokretom, poput cirkulacije, disanja i otkucaja srca.
- Pitta – kontroliše metabolički sistem tela.
- Kapha – kontroliše rast i stabilnost tela.
Svaka osoba u sebi ima sve tri doše, ali obično jedna ili dve dominiraju, piše Prevention.
U zavisnosti od toga koja doša dominira, razlikujemo i tri različita tipa tela s posebnim psihofizičkim karakteristikama.
Čuvena indijska dijeta za telo bez toksina: Skida salo kao od šale!
Vata tip – vitke i lagane građe, visoki, brzo hodaju.
- Ne podnose hladnoću.
- Loše spavaju i brzo se umaraju.
- Previše brinu, a na stres odgovaraju razvijanjem osećaja straha i nemira.
- Suva koža i kosa i smanjeno znojenje.
- Glad osećaju u nepravilnim razmacima.
- Skloni artritisu, krhkim kostima, astmi, nadutosti popraćenoj ispuštanju gasova.
Pitta tip – srednje građe i snage.
- Oštar um i dobra moć koncentracije.
- Jak apetit i probava- ne mogu da propuste obrok.
- Ne vole toplo vreme, ne osećaju se prijatno na suncu.
- Imaju bled ten i kožu koja lako izgori na suncu.
- Preterano se znoje.
- Skloni osipima, aknama, želudačnoj kiselini, suvoći oka.
Kapha tip – fizički jaki, čvrste i teže građe.
- Čvrsto spavaju.
- Probava im je spora.
- Imaju sklonost debljanju i emotivnom prejedanju.
- Ne vole vlažno vreme.
- Imaju masnu kožu.
- Skloni prehladama, respiratornim problemima, alergijama.
Na balans doše utiču promene godišnjih doba i način života, a najviše hrana. Kako biste ostali u formi i bili zdravi, važno je hraniti se u skladu s pravilima ove ishrane.
Ako ste tip Vata:
- Izbegavajte hladnu i smrznutu hranu, velike količine sirovih namirnica, gazirana pića, suvu hranu poput kokica i krekera koja isušuje organizam, kofein, žitarice poput ječma i heljde.
- Jedite - tople supe i variva, jaja, sir, mleko, jogurt, ribu, pšenicu, tikvice, masline, semenke, orašasto voće, avokado, bobičasto voće.
- Grožđe, pomorandže i ananas jedite u manjim količinama i pazite na to da je većina povrća koje jedete skuvana.
Jednostavna indijska dijeta: Prvi vidljivi rezultati već za 7 dana! (RECEPT)
Ako ste tip Pitta:
- Izbegavajte – kiselo povrće, paradajz, ljute papričice, repu, patlidžan, luk, rotkvicu, spanać, grejpfrut, bobičasto voće, govedinu, jaja, plodove mora, heljdu, kukuruz.
- Umereno koristite začine poput đumbira, kumina, crnog biber.
- Jedite - blago povrće poput svežih krastavaca, zelenog povrća
Ishrana broj 1, još od 1920. godine: Leči najteže bolesti, menja psihu, sagoreva svaki gram masnoće!
- bundeve, brokolij, celera, tikvica, a od voća birajte ono pretežno slatko poput grožđa, lubenice, dinje, trešanja, avokada, manga, kokosa, šljiva.
- Koristite umirujuće začine poput korijandera, komorače i maslinovo ili suncokretovo ulje.
- Pšenica, beli pirinač, ječam i zob takođe su odličan dodatak ishrani, a umereno jedite ćuretinu i piletinu.
Ako ste Kapha tip:
- Izbegavajte -pomorandže, banane, avokado, ananas, breskve, smokve, dinje, lubenice, tikvice, sirov paradajz (kuvani je dozvoljen), pirinač, pšenicu.
- Jedite - gorke namirnice. Jabuke, kruške, nar, brusnice, đumbir, biber, senf, piletinu, ćuretinu, plodove mora, jaja, heljdu, kukuruz, semenke suncokreta i bundeve.
Naučnici dali svoj sud: Mediteranska ishrana može da spreči depresiju!