Spas za zdravlje

Zašto žene treba što više da jedu kuvanu pšenicu: 5 neoborivih razloga!

Cela zrna ove žitarice su bogata izuzetno korisnim nutrijentima za naše zdravlje i organizam.

Fitnes & Nutricija
14:59h Autor:
Zašto žene treba što više da jedu kuvanu pšenicu: 5 neoborivih razloga!
Foto: Shutterstock

Ukoliko je obrađena na prvi način, pšenica kao najvažnija i najčešće korišćena žitarica na svetu svakako ne treba da izostaje sa naših trpeza!

Cela zrna ove žitarice su bogata izuzetno korisnim nutrijentima za naše zdravlje i organizam. Upotreba integralne pšenice u ishrani je korisna i blagotvorno deluje na čovekov celokupan sistem. Konzumacija kuvane pšenice na redovnom nivou može da deluje preventivno na pojedina zdravstvena stanja.

Verovatno ne postoji biljka koja je više upotrebljavana i poznatija na celom svetu. Pšenica, na latinskom Triticum, kako se smatra, potiče iz jugozapadnih delova Azije i veruje se da je u ishrani korišćena i pre čak dvanaest milenijuma.

Odavno je smatrana biljkom koja ima važnu religioznu ulogu u mnogim drevnim kulturama, upravo zbog hranljivosti na kojima su počivala pokolenja starih, pa i savremenih naroda.

U grčkoj, rimskoj, sumerskoj, ali i finskoj mitologiji postoje božanstva pšenice. U nekim delovima Kine i danas se smatra za svetu biljku. Jedna trećina ukupne svetske populacije svoju ishranu zasniva u pravo na upotrebi pšenice i njenoj obradi na različite načine.

Proizvodi od pšenice dominiraju na svetskim tržištima i u prehrambenoj industriji, te se ona i dalje smatra jednom od najznačajnijih žitarica na Zemljinoj kugli.

Lekovitost pšenice Integralno, celo zrno pšenice predstavlja obilje vitamina i minerala. Posebno su značajni vitamini B kompleksa, koji su izuzetno značajni za ishranu celokupnog ljudskog organizma, snagu i imunitet.

Zrno pšenice je bogato beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. Pšenica ima veći udeo proteina od svih ostalih žitarica.

foto: Shutterstock

U 100 g nekuvane pšenice ima 351 kalorija, 13g belančevina, 2.5 g masti i 70 g ugljenih hidrata. Masti se nalaze u klicama pšenice, dok mineralni sastojci čine omotač samog zrna. Zbog toga je najbolji i najiskoristiviji način konzumiranje integralne pšenice, odnosno celog zrna.

Za šta je korisna kuvana pšenica?

Skuvana integralna pšenica je izvrstan izvor hranljivih sastojaka, sa posebnim akcentom na hranljiva vlakna i minerale. Ona obezbeđuje optimalnu količinu korisnih materija za ljudski organizam i uopšte ima beneུfite za zdravlje.

U jednoj šolji kuvane pšenice ima 151 kalorija, 8.19 g hranljivih vlakana, 58 g magnezijuma,11.1 g mangana, 0.09 g triptofana.

Regulacija telesne težine

Upotreba integralne kuvane pšenice može da pomogne u regulisanju i održavanju telesne težine, jer sprečava pojavu metaboličkog sindroma sakupljanja masti u predelu stomaka, a istovremeno pruža optimalnu količinu dobrog holesterola, triglicerida i održava krvni pritisak.

Lečenje hroničnih upala

Kuvana pšenica obiluje betainom, korisnim sastojkom koji igra važnu ulogu u ublažavanju hroničnih upalnih procesa.

foto: Profimedia

Prirodni laksativ

Integralna pšenica, posebno mekinje, deluju kao prirodni laksativ, budući da su bogate biljnim vlaknima, fosforom i B vitaminima.

Priprema kuvane pšenice

Poput drugih žitarica i pojedinih mahunarki, pšenica se najbolje sprema kada se preko noći potopi u vodu. Nakon toga se procedi i kuva.

Količina vode za kuvanje treba da bude u nivou četiri prsta iznad pšenice. Kuva se oko pola sata do četrdeset minuta na tihoj vatri, da polako vri. Gotova kuvana pšenica može da se konzumira i kao poslastica i kao deo obroka.

foto: Shutterstock

Mogu joj se dodavati orašasti plodovi, cimet, med, suvo grožđe, a svima je poznat bogat ukus žita sa šlagom.

Salata od kuvane pšenice

Kuvana pšenica je odličan izbor za pripremu ukusne i hranljive obrok salate.

Za pripremu ovog recepta je potrebno: 300 g pšenice, 1,5 šolja seckanog peršuna, pola šolje seckanih listova nane, 1 crni luk iseckan na kockice ili kolutove, 1 paradajz, nekoliko listova zelene salate, četvrtina šolje limunovog soka, četvrtina šolje maslinovog ulja, pola kašičice soli, malo bibera.

Pšenicu oprati i skuvati po navedenom postupku, dok ne omekša, a potom je preliti hladnom vodom. Kada se prohladi, pšenicu ocediti i dodati sve ostale sastojke. Dobro promešati, a najbolje pustiti par minuta da se sve sjedini i da se razviju ukusi.

Ova salata je odlična i kao prilog, ali i kao hranljiv i samostalan obrok.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs