Tokom procesa mršavljenja mnogi ljudi se odriču dotadašnjeg načina ishrane i prihvataju neka nova, često stroga pravila koja "garantuju" pad kazaljke na vagi.
Ali, za zdravo mršavljenje je najvažniji unos optimalne količine nutritivnih sastojaka, koji mogu da zadovolje samo određene vrste masnih namirnica.
Sledećih 5 ne treba da se odričete ni tokom dijete!
1. Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama Esencijalne masne kiseline neophodne su za obavljanje funkcija u telu, ali one organski u njemu ne postoje. Zato ih treba unositi na dnevnoj bazi, kroz losos, tunu, sardele, orašaste plodove, maslinovo i laneno ulje, koji su dobri izvori omega- 3 masnih kiselina.
Dokazano je da ljudi koji su pokušavali da smršaju uz pomoć vežbi i dijeta bolje kontrolišu šećer i holesterol ako su omega-3 masne kiseline deo njihove ishrane.
2. Žitarice celog zrna
Nisu svi ugljeni hidrati neprijatelji tela. Rafinisane i prerađene treba izbegavati, dok su žitarice celog zrna bogate proteinima, vlaknima i vitaminom B važne za normalan rad probave. Obiluju i vlaknima, koja produžavaju osećaj sitosti, aminokiselinama, vitaminom C i sadrže više kalcijuma, magnezijuma i silicijuma od mleka. Uključite u ishranu moćne semenke poput prosa, ječma, heljde, ovsa i raža.
Hrana za mozak: 6 namirnica koje vas čine zdravijima i pametnijima!
3. Jabukovo sirće Sirćetna kiselina je glavni sastojak jabukovog sirćeta i odgovorna je za bržu razgradnju skroba, čime se olakšava gubitak suvišnih kilograma. Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija jabukovog sirćeta može da smanji indeks telesne mase, nivo triglicerida i opseg struka. Sirće je najbolje konzumirati u kombinaciji s vodom, važno je pripaziti na korišćenje samo domaćeg sirćeta čiji procenat sirćetne kiseline ne sme da bude veći od 5 odsto, čime ćete smanjiti rizik od tegoba sa želucem.
4. Tamna čokolada Red tamne čokolade koja sadrži 70% čistog kakaa trebalo bi da bude sastavni deo svakodnevne ishrane. Tamna čokolada sadrži antioksidanse i polifenole, dok su teobromin, teofilin i kofein bioaktivne komponente kakao praha, koje delujući na centralni nervni sistem smanjuju apetit i stvaraju osećaj sitosti.
5. Kokosovo ulje Kokosovo ulje je zasićena masna kiselina kojom dominira laurinska kiselina – poznata po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima. Devičansko kokosovo ulje se lako vari, ne usporava probavu, a organizam ga koristi kao brzi izvor energije. Naime, zasićene masne kiseline telo ne koristi kao masti, nego kao ugljene hidrate. One ne cirkulišu slobodno krvotokom i ne skladište se kako bi se povećala telesna težina, već idu u jetru gde se odmah prerađuju u energiju koja ubrzava metabolizam. Kokosovo ulje možete da koristite kao dodatak jelima, a najveći efekat ima ukoliko svakodnevno pojedete jednu malu kašiku ulja.
Da li psiha utiče na razvitak raka? Vladeta Jerotić objasnio sve uzroke pojave ove opake bolesti!