Istraživanja su pokazala da takozvana nordijska dijeta, poznata kao NND (New Nordic Diet) daje energiju, uravnotežuje pritisak i masnoće u krvi i pomaže u mršavljenju. Ako želite da uživati u njenim pozitivnim efektima, u jelovnik uvrstite sledeće namirnice:
1. Ražani hleb
Integralni hleb od raži je mnogo bogatiji vlaknima nego beli hleb. Potrebno je više vremena da se sažvaće i svari, a to je veliki plus za zdravlje i vitkost – nema naglih "skokova" šećera u krvi i duže ostajete siti. Raž je bogat manganom, mineralom koji je važan za stvaranje energije, normalan rad štitaste žlezde i čvrstoću kostiju i zuba.
Ukusan hleb koji ne goji: Odličan i za dijabetičare! (RECEPT)
2. Korenasto povrće
Duži osećaj sitosti daje i korenasto povrće poput krompira, cvekle, repe, paškanata, šargarepe, zahvaljujući tome što sadrži zdravu kombinaciju vlakana i ugljenih hidrata koji se sporo vare. Cvekla je odličan izbor i zato što sadrži pigment betalain koji joj daje karakterističnu boju, a ujedno je snažan antioksidans koji pomaže u detoksikaciji organizma. Uživajte u korenastom povrću na različite ukusne načine, od sirovih "štapića" koji se poslužuju uz sosove, do salata i variva.
Narendajte kupus, šargarepu i cveklu: Činija zdravlja brzinski topi masti i čisti telo! (RECEPT)
3. Masna riba
Ne bojte se, reč je o zdravim masnoćama kojima će se vaše telo razveseliti! Masna riba koja je tipična za severna mora, npr. losos, haringa i skuša, među najkvalitetnijim je izvorima nezasićenih omega-3 masnih kiselina koje su nužne za zdravlje srca i mozga. Ove vrste riba bogate su i proteinima, glavnim "graditeljima" energije i snage u organizmu.
Šta jedu mršavi ljudi: 8 namirnica koje treba da ubacite u svoj jelovnik!
4. Ulje repice
Repičino ulje dostojna je konkurencija maslinovom ulju zato što je izuzetno bogato nezasićenim omega-3 masnim kiselinama. Repičino ulje ima neutralniji ukus i odlično je za prženje, pohovanje, grilovanje... Birajte ekstra devičansko odnosno hladno presovano ulje repice. Odlično je kao dodatak salatama i grilovanom povrću.