Vodite računa

Karfiol dokazano štiti od raka i bolesti srca: Ali samo ako se spremi ovako!

Izuzetno je popularan kod osoba koje žele da smršaju jer ubrzava metabolizam i izbacuje toksine iz organizma

Fitnes & Nutricija
12:37h Autor: ,
Karfiol dokazano štiti od raka i bolesti srca: Ali samo ako se spremi ovako!
Foto: Thinkstock

U zadnje vreme karfiol je povrće kome se zaista poklanja dosta pažnje. On priprada porodici kupusa i svrstava se u jednu od najlekovitijih biljki. Mnoga istraživanja dokazala su da je odličan u borbi protiv karcinoma dojke, debelog creva, pluća, jajnika i bešike, piše Cajeviza.com.

Ovu moć daju mu antioksidanti, kojima se karfiol može pohvaliti u velikom broju u svom sastavu.

Pored antioksidanata karfiol je veoma bogat i vitaminom C i upravo ova dva sastava ukombinaciji sprečavaju pojavu raka.

Koristi se u ishrani od davnina i veoma je sličan brokoliju. Poslednjih godina ljudi koji preferiraju zdravu ishranu govore da ovu namirnicu treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Ovo povrće sadrži i veliku količinu magnezijuma, koji je takođe veoma važan za ljudski organizam.

Lekovita svojstva karfiola

Najvažnije dejstvo karfiola je ono koje je već pomenuto, a to je smanjenje rizika od pojave karcinoma. On ne sadrži masti, ima malo ugljenih hidrata, a sadrži fitonutrijente. Upravo oni sprečavaju da se pojave štetni enzimi, koji stvaraju pojave koje su pogodne za aktiviranje raka. Ovo povrće deluje tako što aktivira pozitivno delovanje tih enzima i samim tim onemogućava dolazak kancerogenih supstanci.

Ukoliko se ova namirnica koristi baš iz razloga da smanji rizik od pojave raka, trebalo bi da osoba ima tri do pet obroka karfiola u toku jednog dana.

Karfiol igra veoma važnu ulogu kada su srčana oboljenja u pitanju. Sto grama ovog povrća sadrži 80 posto dnevne količine magnezijuma koji ljudsko telo treba da primi i to ga upravo i čini velikim čuvarom ljudskog srca.

Uspešno će sprečiti nastanak raznih srčanih oboljenja. Karfiol je jako bogat i folnom kiselinom, koja mu takođe pomaže da utiče preventivno na kardiovaskularne bolesti.

Pravo je čudo šta ova namirnica može: Krompir je zlato ako ga koristite ovako!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Druga lekovita osobina ovog povrća jeste njegov uticaj na reumatska oboljenja i bolove prouzrokovane njima. Takođe preventivno deluje ina multiplu sklerozu, kao i na njen dalji razvoj ukoliko bolest već postoji.

Lekari tvrde da je povišen nivo homocisteina utiče još lošije nego povećan holesterol, što opet karfiolu daje prednost, jer on u velikoj meri pomaže pri reprodukciji homocisteina u krvi.

Žene koje ulaze u menopauzu trebale bi da uvrste ovu namirnicu u svoj jelovnik svakodnevno, jer će u tom slučaju na njihov organizam delovati oplemenjujuće, a isto tako preporučljiv je i muškarcima koji imaju problema sa prostatom.

Nutricionisti za skidanje viška kilograma takođe savetuju ovo povrće, je ima veoma male kalorične vrednosti. Karfiol sadrži najviše vode i baš iz tih razloga se i preporučuje u ove svrhe. Lepši i jači nokti i kosa pojaviće se jako brzo kao rezultat svakodnevnog uzimanja karfiola. On u sebi sadrži biotinom, koji ima veoma važnu ulogu u stvaranju osnovne keratinske supstance, i to ga upravo čini moćnim i na ovom polju. Ovaj sastojak takođe utiče i na obnavljanje površinskog sloja kože i čini je glatkom i elastičnom.

Kako se koristi karfiol

Karfiol se koristi u čovekovoj ishrani još od 16.veka. Najveći proizvođač karfiola je Daleki Istok. On se u ishrani koristi čvrst u glavici obavijen listovima, koji su takođe jestivi i sadrže velike hranljive sastojke. Kada se bari glavica karfiola, može se obariti i njeno lišće zajedno sa njom. Isto tako mogu se pripremati i odvojeno. Kada se glavica sprema odvojeno, od listova karfiola može da se skuva supa u kombinaciji sa nekim drugim povrćem.

Karfiol ne treba dugo da se kuva, da se ne bi prekuvao i u tom slučaju izgubio svoje hranljive sastojke. Vreme koje je sasvim dovoljno da se karfiol skuva je od 10 do 15 minuta. Ovo zdravo povrće treba čuvati u papirnoj ili plastičnoj kesi, u frižideru.

Evo zbog čega je đumbir u stanju da spreči i izleči rak: Naučnici fascinirani!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Karfiol takođe od stajanja može da prikupi vlagu. Da bi se to izbeglo, potrebno je da se položi tako da mu stabljika bude na dole. Isto tako bitna stvar je vreme koje provede u frižideru od dana kupovine. Trebalo bi se obratiti pažnja da se pojede u roku od pet dana, kako ne bi izgubio sva svoja delotvorna svojstva.

Ukoliko se neko odluči da sačuva karfiol koji se prethodno skuvao, treba da zna da kuvani karfiolne sme da stoji duže od dva dana, kako bi ostao svež i jestiv.

Karfiol možete spremiti na nekoliko načina. Međutim ako računate na zdravlje, najbolje je da jedete svež karfiol ili blago obaren i posut sa maslinovim uljem.

Tokom zimskih dana, najzdraviji način da jedete karfiol je onaj iz turšije. Kiseo karfiol sadrži veliki broj hranljivih materija neophodnih za organizam.

Izuzetno je dobar za metabolizam i čišćenje celog tela od toksina.

Ovde pročitajte i zašto je sve dobro jesti povrće iz turšije.

Recepti za jela od karfiola:

Zapečen karfiol u pikantnom sosu

Kremasta karfiol čorbica

Karfiol-šnicle

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs