Salo na stomakunajopakiji je neprijatelj dobrog izgleda, ali i zdravlja. Najbrže se taloži, a najsporije uklanja.
Osim vežbi i promena životnih navika, prvi sledeći korak u napadačkoj misiji na masne naslage na stomaku jeste izbegavanje namirnica koje "hrane" salo najkritičnije zone.
Ovo je pet najupornijih i najopasnijih uzročnika stvaranja masnoća:
Gazirana pića
Jedna do dve čaše gaziranog pića dnevno uzrokuje do pet puta brže nakupljanje masnoća na predelu struka. Količina šećera u gaziranim pićima uzrokuje želju za hranom čime se stvara začarani krug, od ispijanja nezdravih sokova do prejedanja nepotrebnim zalogajima. Dijetalna bezakoholna pića usporavaju metabolizami obiluju šećerima koji višak kalorija iz hrane pretvaraju u masnoće.
Namirnice bogate rafinisanim šećerom
Slatkiši, keks, različiti prelivi za salate i sendviče, kao i suvomesnati proizvodi imaju malu hranljivu vrednost i prepuni su praznih kalorija koje utiču na rast nivoa glukoze u krvi. Rafinisani šećeri jedni su od najpoznatijih izvora jednostavnih ugljenih hidrata, koji podstiču telo da nakuplja masti u području abdomena.
Sir
Sir je odličan izvor kalcijuma, ali je i izvor visokog nivoa zasićenih masnoća. Čak i male količine sira mogu da sadrže polovinu preporučenog dnevnog unosa masti.
Alkohol
Ako se konzumiraju na dvenoj bazi, alkoholna pića i te kako ostavljaju trag na obimu struka. Naime, sve vrste pića namenjenih za uživanje usporavaju u telu proces sagorevanja masnoća i šećera, i onemogućavaju oksidaciju lipida.
Hrana koja sadrži previše soli
So ne sadrži kalorije, ali ovaj najrasprostranjeniji začin uzrokuje nagomilavanje vode u telu, pojačava apetit i potrebu za pićima. So koju sami dodajemo u hranu možemo lako količinski da regulišemo, ali problem je skrivena so koja se nalazi u prerađenoj hrani poput suvomesnatih proizvoda, u gotovim jelima, a posebno u grickalicama.