Bez malo začina, nema dobre zabave. Zdrava hrana je preporučljiva i bolja po svačije zdravlje, a ukoliko dodate malo jači ukus hrana dobija šmek i čini da se čula ukusa i mirisa prepuste pravom uživanju. Zato, spremite sledeće dobre i primamljive soseve, a da uz to vodite računa o liniji.
Papričice u sirćetu Sastojci:- 12 malih ljutih papričica (crvene, zelene, žute)- jedna i po krigla belog vinskog sirćetaPriprema: Stavite papričice u čistu, suvu teglu. Sirće kuvajte do ključanja. Papričice prelijte sirćetom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Zatvorite teglu i držite je tako dve nedelje, povremeno je možete protresti. Probajte da li je sirće dovoljno primilo ukus paprika, procedite ga, možete dodati malo suvih papričica i ostaviti još nedelju dana. Jede se uz meso, najbolje uz roštilj, savetuje "Man's health".Habanero senf Sastojci:- 3 habanero papričica (male, ljute, okruglaste paprike)- 2 paradajza- 5 kašika senfa- 80 ml soka od ananasa- 2 kašike braon šećera- 2 kašike meda- 1 kašika mlevenog korijandera- so po ukusuPriprema: Isecite papriku na pola i očistite od semena. Zatim stavite u blender sa ostalim sastojcima i promešajte dok se smesa ne ujednači. Sipajte pire u šerpu i ostavite da provri. Sipajte u tegle. Može da stoji oko dva meseca, a odlično se slaže uz svinjske šnicle ili piletinu na žar. Imajte na umu da je ovaj sos, zbog šećera i meda, kaloričan i nemojte preterivati sa količinama, bez obzira na to što ubrzava varenje.Čili paradajzSastojci:- 2 konzerve čilija- 1 konzerva seckanog paradajza- 40 g seckanog crnog luka- 3 kašike paradajz sosa- 2 kašike meda- 2 čena seckanog belog luka- 1 kašičica rendane kore narandže- 60 ml soka od pomorandže- ½ kašičice soliPriprema: Stavite sve sastojke u blender, mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Zatim, postavite sve u šerpu i kuvajte do ključanja, kako biste potom smanjili temperaturu i kuvali još 5 minuta. Sipajte sos u tegle, ohladite ih držati u frižideru. Rok upotrebe je mesec dana, odlično se slaže uz pljeksavice, piletinu ili tunjevinu.