Idealan večernji meni

6 namirnica za lepši san: Od ove hrane se bolje spava!

Bademi se preporučuju osobama koje otežano spavaju, dok zelena salata pomaže pri opuštanju pa vam garantuje izrazito lak i miran san
Lepi & Zdravi
19:32h
6 namirnica za lepši san: Od ove hrane se bolje spava!
Foto: Shutterstock

Magija je u zalogajima, koji će vas ušuškati toliko da ćete utonuti u sladak i miran san. Neka hrana je kao poručena za večernje sate, pa je najbolje da je stavite na vaš meni pred spavanje.

Orasi

Orasi su dobar izvor triptofana, aminokiseline koja se u telu transformiše u neurotransmiter serotonin, hormon neophodan za dobar san. Osim toga jedno je istraživanje pokazalo da orasi sadrže sopstveni izvor melatonina, koji može pomoći da brže zaspite.

BademiBademi su bogati magnezijumom, mineralom potrebnim za kvalitetan san. Neka istraživanja su pokazala da osobe sa nižim nivoom magnezijuma otežano spavaju.

Sir i krekeriŠolja toplog mleka može pomoći da imate bolji san, ali istina je da je zapravo svaki mlečni proizvod dobar za kvalitetan san. Kalcijum, koji se nalazi u siru, jogurtu, mleku olakšava korišćenje triptofana.

Zelena salata

Ako za večeru jedete zelenu salatu ona može pomoći da ugodnije spavate jer sadrži laktucin – supstancu koja pomaže pri opuštanju i izrazito mirnom i lakom snu.

Tuna i pistaćiTuna i losos bogati su izvori vitamina B6 koji je telu potreban kako bi proizveo melatonin i serotonin. Ostale namirnice bogate vitaminom B6 su beli luk i pistaći.

Čaj od kamiliceČaj od kamilice ima umirujuća svojstva i odličan je izbor pre spavanja. On je vrlo dobar prirodan lek za smirenje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs