Sačuvajte zdravlje i izbacite iz vašeg menija namirnice koje možda volite, ali koje su opasne po vaš organizam.
1. Pileći kroketi i slična pržena hranaČak i da je reč o pravom mesu, ono bi nakon ovakve pripreme bilo puno ulja i konzervansa. Ali, u većini slučajeva u kroketima raznih vrsta, bili oni pileći, riblji ili ko zna kakvi, nema puno čistog mesa.
2. Kokice u pakiranju za mikrotalasnu
3. MargarinNutricionistkinja Dženifer Nelson iz Klinike Mayo kaže da transmasne kiseline iz očvrsnute biljne masti, koja je industrijski prerađena, kao što je margarin, povećavaju rizik od srčanih bolesti, povećavaju nivo holesterola, a uspešno snižavaju i nivo dobrog holesterola. Tu je i povišen rizik od moždanog udara i dijabetesa tip 2.
4. Paradajz u konzerviI ovde, kao i kod kokica, nije problem u sadržaju, nego u ambalaži. Profesor dr Frederik von Sal sa Univerziteta Missouri potvrdio je da konzerve sadrže bisphenol-A, odnosno BPA, koji je povezan sa srčanim bolestima, dijabetesom i gojaznosti. "Jedan litar konzerviranog paradajza može uneti 50 mikrograma BPA, a ta će količina uticati na ljude, posebno na mlade', rekao je dr Sal. Radije kupujte paradajz u staklenoj ambalaži.
5. Gotovi sosevi za salatu
6. Energetske pločiceOvdje nije reč o zdravom proizvodu nego o slatkišima. Osim uobičajenih sastojaka koji naglo povećavaju nivo šećera u krvi i opterećuju gušteraču, tu su i kalorije koje debljaju.
7. Neorganski uzgajene jabuke