Za lepši osmeh

5 navika koje štete vašim zubima

Zube ne smete prati grubo i izbegavajte kafu, čaj i crno vino ako želite da sačuvate zubnu gleđ i izbegnete karijes
Lepi & Zdravi
13:36h
Foto: Shutterstock

Nije vam uvek potreban zubar kako biste sačuvali lep osmeh, već o nekim opasnostima po vaše zubi sami morate voditi računa.

 

1. Pregrubo pranje zuba

Iako zvuči kao dobra stvar, pretvrde četkice i pregrubo četkanje može trajno da ošteti zaštitnu gleđ zuba, izazove preosetljivost i sklonost karijesima, ali i uzrokuje povlačenje desni. Koristite mekšu četkicu i laganim kružnim pokretima četkajte zube i desni dva minuta barem dva puta dnevno.

2. Pogrešna pasta za zubeBaš kao i četkice i pasta za zube može biti preagresivna. Mnoge paste sadrže mikro granule i zrnca koja pomažu pri uklanjanju mrlja, ali mogu i da oštete vaše zube. Isto je i sa desnima, zato pronađite pastu koja odgovara vašem ukusu, a preporuka je ona za osetljive zube.

3. Nekorištenje konca za zube

Ako ste pomislili da četkicom za zube možete detaljno očistiti usnu duplju, varate se. Do područja između zuba četkica nikako ne možete dopreti i zato vam je potreban konac. Čišćenje zuba koncem sprečava karijes, upale zubnog mesa i nakupljanje kamenca.

4. Gazirana pićaGazirana pića sadrže kiseline koje vremenom nagrizaju zube i uništavaju gleđ. Gazirana pića nisu dobra ni za vaše telo zato ih svedite na minimum, a ako im ne možete odoleti ispijte ih na slamku, pa nakon toga operite zube.

5. Hrana koja ostavlja fleke

Zubna gleđ je poput porcelana. Sve što ostavlja fleke na vašem tanjiru ili šoljici, ostaviće ih i na vašim zubima, ali trajnije. Kafa, čaj, soja sos i crno vino samo su neke od namirnica koje ostavljaju ružne mrlje na zubima. Upravo zbog toga je nakon ručka preporučljivo prati zube.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...