Čarobna pića za bolje zdravlje

4 napitka koja štite srce: Crni čaj sprečava moždani udar, sok od nara smanjuje holesterol

Zeleni čaj brani organizam od stvaranja krvnih ugrušaka, dok voda snižava krvni pritisak
Medicina
13:24h
Foto: Shutterstock

Neke tečnosti su zaista magične za zdravlje, jer čuvaju vaše srce. Iako su neke srčane bolesti genetski predodređene, na većinu njih ljudi samo utiču svojim lošim životnim navikama, ali i neispravnom hranom i pićem, kojim redovno truju organizam. Zato, počnite svakodnevno da pijete ove napitke i uzmite zdravlje u svoje ruke.

 

Sok od nara


Antioksidativna moć nara je zaista velika. Novija istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ukusnog soka od nara može zaštititi vaše srce tako što će smanjiti nivo holesterola u krvi i povećati protok krvi do srca. Pijte ga svežeg i bez dodatnih zaslađivača.

Crni čaj
Moćni antioksidanti u crnom čaju unapređuju zdravlje srca. Dokazano je da konzumiranje crnog čaja smanjuje rizik od nastanka moždanog udara, smanjuje nivo lošeg holesterola, poboljšava funkciju krvnih sudova, kao i dotok krvi u srčane arterije. Pijte svež crni čaj, vruć i bez zaslađivača za njegovo najbolje dejstvo. Nekoliko šoljica ovog čudesnog napitka dnevno može smanjiti rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Zeleni čaj
Kao i crni čaj, zeleni čaj sadrži obilje antioksidanata koji čuvaju srce. Osnovna razlika između ove dve vrste čaja jeste da zeleni čaj nije fermentisan. Istraživanje iz 2004. godine pokazalo je da povećano konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od oboljevanja koronarnih arterija. Njegova upotreba je povezana i sa smanjenim nivoom holesterola u krvi, uz niži rizik za nastanak krvnih ugrušaka i moždanog udara.

Voda


Dehidratacija može da doprinese izazivanju nezanemarljivog broja rizikofaktora, koji su potrebni za nastanak srčanih oboljenja, kao što je povećana viskoznost krvi. Kada je organizam dehidriran i fali mu tečnosti, krv je gušća, što zahteva da srce troši više energije da pumpa krv kroz telo. Hronična dehidratacija može rezultovati u hipertenziju, povišen krvni pritisak, koja se opet poboljšava konzumiranjem vode.

Brojna istraživanja su pokazala da je znatno manji rizik od nastanka srčanih oboljenja povezan upravo sa konzumacijom veće količine vode na dnevnoj bazi. Ne postoji napitak koji bolje hidrira organizam od same vode, a to je odlično za zdravlje vašeg srca. Preporučljivo konzumiranje vode na dnevnoj bazi je 8 čaša. Obogatite vodu sveže ceđenim limunom i tako joj dajte aromu koja osvežava, a istovremeno i dozu antioksidanata koji su od izuzetnog značaja za zdravlje.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...