Izbacite otrove iz vašeg tela

Očistite mozak!

San koji uklanja toksine iz organizma može sprečiti Alchajmerovu bolest i druge neurološke probleme
Medicina
13:34h
Očistite mozak!
Foto: Shutterstock

San hrani vaše telo, ali i pročišćava mozak. Naučnici su utvrdili da mozak izbacuje toksine dok spavate.Naime, oni su otkrili zašto toliko dugo spavamo i zašto to nije gubljenje vremena – san nam pomaže da očistimo mozak od "otpada", koji se nakuplja na dnevnoj bazi.

I dok nam se telo odmara, mozak radi naporno da ukloni toksine, koji se nakupljaju tokom dana. Ako se nakupe u prevelikoj količini, ovi sastojci mogu dovesti do Alchajmerove bolesti i drugih neuroloških problema.

"Naša studija pokazuje da mozak ima različita funkcionalna stanja tokom sna i dok smo budni", rekao je voditelj istraživanja dr Maiken Nedergard, sa Univerzieta Rochester Medical Centre (URMC) u Njujorku.

Naučnici su da za razliku od ostatka tela, koje se za uklanjanje toksina oslanja na limfni sistem, mozak ima poseban način uklanjanja "smeća".

Skeniranje mozgova laboratorijskih miševa pokazuje da energija koju koristi ovaj organ nije dramatično pala tokom spavanja. Istraživači navode da je tokom sna došlo do uklanjanja značajno više toksina, odnosno da su aktivnosti čišćenja porasle 10 puta u vreme noćnog odmora.

Zaključili su i da je čišćenje mozga energetski vrlo zahtevno, što bi u slučaju da se ono provodi dok smo budni sprečilo razmišljanje – zato je neophodno dobro se naspavati.

"Mozak ima na raspolaganju samo ograničenu količinu energije i dve različite funkcije – spavanje i budno stanje. To je kao da u kući imate zabavu. Možete se zabavljati sa gostima ili počistiti kuću, ali zaista ne možete činiti oba u isto vreme", navodi Maiken.

Naučnici su otkrili da se moždane stanice tokom sna mogu smanjiti do 60 posto, što pomaže u učinkovitijem uklanjanju "otpada".

"Ovi rezultati značajno utiču na lečenje moždanih bolesti, poput Alchajmerove", rekao je dr Nedergard.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science i objašnjava biološku svrhu sna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

mozakSan