Nega tokom sunčanih dana

Koža bez greške: Uklonite tamne mrlje uz limun, luk i papaju

Mrlje su najčešće na licu, rukama i dekolteu, a možete ih posvetliti namirnicama iz kuhinje kao što su kiselinom bogat limun, papaja i sokom od luka i sirća
Nega
14:32h Autor:
Koža bez greške: Uklonite tamne mrlje uz limun, luk i papaju

Žućkaste i smeđe mrlje na koži su nakupljeni tamni pigment melanina, a posledica je preteranog izlaganja UV zracima. Ove mrlje se najčešće pojavljuju na licu, dekolteu i rukama, a najvidljivije su leti.

Tamne mrlje posvetliće kreme na bazi kojične kiseline ili vitamina C i B3. Uveče je najbolje koristiti kombinaciju tih sastojaka sa alfa hidroksilnom kiselinom i retinolom koji izbeljuju kožu. Retinol i glikolna kiselina podstiču obnovu ćelija, učvršćuju kožu i povećavaju sposobnost zadržavanja vlage.

Sok od limuna uklanja i mrlje i izumrle ćelije kože

Limun sadrži kiselinu koja uklanja tamne mrlje i mrtve ćelije kože, sužava pore i dezinfikuje. Dovoljno je iscediti sok i naneti ga na kritična područja, a zatim ostaviti da deluje pola sata i isprati. Postupak treba ponoviti dva puta na dan, najbolje ujutro i uveče, a prvi rezultati će biti vidljivi za šest do osam nedelja.

Papaja štiti kožu

Slično delovanje kao limun ima i papaja. Ona čisti kožu i podstiče obnovu, sprečava proizvodnju enzima tirozina, koji učestvuje u stvaranju melanina. Preporučuje se na mrlje utrljati polovinu papaje i ostaviti nekoliko minuta da deluje, pa isprati mlakom vodom.

Sok od luka i sirća obnavljaju kožu

U blenderu izmešajte glavicu luka i iscedite sok u posudu, pa potom dodajte istu količinu sirća. Mešavinu pospite na vaticu i utrljajte na tamne mrlje. Postupak ponovite jednom do dva puta na dan, a pre izlaska na sunce isperite sa kože. I luk i sirće bogati su kiselinama, koje rade prirodni piling na koži i omogućuju bržu obnovu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs