Balkanski doručak postao hit u Americi: Ali njihov stomak ovo nije mogao da podnese

Na TikToku je pokrenut novi trend koji se zove "Balkanski doručak", ali američki influenseri nisu računali na jednu važnu stvar

Fitnes & Nutricija
Autor:
Balkanski doručak postao hit u Americi: Ali njihov stomak ovo nije mogao da podnese
Foto: Printscreen/TikTok

Balkanski doručak je najnoviji hit na TikToku. Influenseri su počeli da jedu sveže povrće sa sirom i hlebom nazivajući to "balkanskim doručkom".

O ovom fenomenu pisali su svi svetski mediji, a ljudi sa naših prostora komentarišu to kao "američko otkrivanje zdrave hrane".

Sir, sirovo povrće, slanina, hleb i ajvar - sve su to bile novosti za Amerikance koji nisu naviknuti na ovu količinu svežih namirnica.

@soogia1 Eating this way was so enjoyable! And of course, eating vegetables is not new but eating them whole and raw for breakfast is not something l often do. #balkanbreakfast #eatyourveggies #wholefoods #fiber ♬ original sound - Soogia (SOO-jee-yah)

"Balkanski doručak je tanjir pun svežih namirnica, povreć koje nije termički obrađeno i koje se jede sa sirom, slaninom i hlebom," kaže influenserka Soogi, koja je navela da je posle ovog doručka doživela "čišćenje organizma"

TikTok gurmani su se žalili da su imali neočekivane posledice zbog obroka bogatog vlaknima.

@lils_yi

i would 100% eat this again but only cause the clean up was so easy

♬ original sound - lils

"Nakon što sam pojeo balkanski doručak prepun povrća celi dan sam proveo na wc šolji. Moje telo nije stvoreno za toliku količinu vlakana odjednom", pažalio se Rob u svome videu.

Džejmi Maitland, nutricionista je navela da velika količina vlakana može iziritirati creva dodatno.

"Naravno, vlakna vam mogu pomoći da se osetite siti i poboljšaju varenje, ali također mogu uzrokovati nadutost ili neprijatnost u želucu, pogotovo ako niste navikli na to. Brzi prelaz s niskog na visok unos vlakana preko noći može delovati pogubno na vaš želudac".

(Stil/Jutarnji.hr)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs