Obratite pažnju

Masne namirnice koje ne treba izbegavati: Potrebne su organizmu, a ne goje!

Avokado će vam pružiti dovoljno masti da vam obezbedi energiju, dok su orašasti plodovi zbog zdravih masnoća koje sadrže najbolji izbor za užinu, a naročito bademi
Fitnes & Nutricija
20:20h Autor:
Masne namirnice koje ne treba izbegavati: Potrebne su organizmu, a ne goje!
Foto: Thinkstock

Bilo da pokušavate da oslabite ili izbegavate gomilanje kilograma, mnogi misle da je prvi korak ka tome izbacivanje masti iz ishrane.

Masti su zapravo potrebne organizmu, jer mu daju energiju, čuvaju zdravlje kose i kože, apsorbuju vitamine, održavaju normalnu telesnu temperaturu i još mnogo toga. Ali ključ je zapravo u tome da odaberete zdrave masti, koje će organizam koristiti kvalitetno, a neće ih skladištiti u naslage.

Zašto ne treba izbaciti svinjsku mast iz ishrane, saznajte OVDE - neopravdano na lošem glasu!

Prosečna odrasla osoba treba da unese dnevno 20 do 35 procenata kalorija kroz nezasićene masti, a evo 6 namirnica koje vam to mogu obezbediti.

1. Avokado

Polovina ove voćke sadrži oko 10 grama nezasićenih masti, pa pokušajte da ga ubacite u svakodnevnu ishranu.

OVDE pročitajte kako avokado može vašu kožu učiniti blistavom!

2. Orašasti plodovi

Sve vrste orašastih plodova sadrže zdrave masti i najbolji su izbor za užinu, ali bademi sadrže najmanje kalorija. Samo 30 grama badema sadrži 14 grama masti, što je sasvim dovoljno za proizvodnju energiju, bez unosa dodatnih kalorija i gomilanja kilograma.

3. Losos

Ovo je jedna od najpoznatijih masnih riba, ali osim lososa, možete konzumirati i tunu, sardine i skušu, jer su i one bogate zdravim masnoćama.

4. Masline

Ako pomešate desetak većih maslina u vašu salatu, obezbedićete telu oko 5 grama zdravih masti, zato obogatite svoj obrok ovim voćkicama! Ako spadate u grupu ljudi kojima masline nisu baš omiljene, opredelite se za maslinovo ulje - ono je još bogatije nezasićenim mastima! Jedna kašika sadrži 13 grama masti, što je sasvim dovoljno.

Zašto je za vas dobro da jedete masline, otkrijte OVDE - bore se protiv raka i podstiču mršavljenje!

5. Laneno seme

Jedna kašika celog zrna lanenog semena sadrži više od 4 grama zdravih masti, zato ga što pre dodajte salatama, supama, smutijima, jogurtu ili svom omiljenom jelu!

Takođe, laneno seme sadrži između 75 i 800 puta više lignana, biljnog jedinjenja koje se ponaša kao antioksidant. Ako ne volite laneno seme, okrenite se susamu - jedna kašika sadrži 3.5 grama, a kašika bundevinog semena 4,5 grama nezasićenih masti.

OVDE pročitajte koja su to najzdravija 3 semena za dobro zdravlje i odličan izgled!

6. Jaja

Jedno veće jaje obezbediće vam približno 5 grama zdravih masti! Izaberite namirnice koje najviše volite, kombinujte, budite kreativni i obezbedite organizmu najzdravije, prekopotrebne materije, bez rizika da ćete se ugojiti.

5 najzdravijih kombinacija namirnica otkrijte OVDE - za bolje zdravlje i lepši izgled!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs