Obratite pažnju

5 znakova da ne jedete dovoljno ugljenih hidrata: Zadah, usporeni rad mozga, problemi sa probavom

Iako manji unos ugljenih hidrata podstiče sagorevanje masti, isti može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema
Fitnes & Nutricija
00:30h Autor:
5 znakova da ne jedete dovoljno ugljenih hidrata: Zadah, usporeni rad mozga, problemi sa probavom
Foto: Shutterstok

Manjak ugljenih hidrata podstiče brže sagorevanje masti, ali uzrokuje niz pojava i stanja koja negativno utiču na vaše zdravlje.

Loš zadah

Tokom bržeg sagorevanja masti oslobađaju se ketoni koji izazivaju neprijatan zadah. Takvog lošeg zadaha ne možete da se rešite tečnošću za ispiranje usta i korišćenjem konca jer nije posledica loše oralne higijene, tvrde stomatolozi.

Sporiji oporavak nakon treninga

Manjak ugljenih hidrata tera telo da koristi proteine za normalne mišićne funkcije uključujući i njihovu izgradnju. Ugljeni hidrati su čuvari mišića i energije, što znači da ako ih nema dovoljno telo se sporije oporavlja od treninga.

Usporeni rad mozga

Baš kao telo, i mozak se oslanja na ugljene hidrate koji se pretvaraju u glukozu, a potom i u energiju. Ako ne dobija potrebnu glukozu, mozak ne može da radi uobičajenim tempom. Istraživanja su potvrdila da žene koje su na ishrani s niskim unosom ugljenih hidrata, imaju lošije rezultate na testovima pamćenja nego one koje unose veće količine ugljenih hidrata.

Kako da nahranite mozak i da svakim danom budete pametniji saznajte OVDE.

Loše raspoloženje, nervoza i umor

Ljudi kojima nedostaje ugljenih hidrata češće su nervozni, umorni i jače osećaju posledice stresa, potvrdile su studije. Razlog za to krije su u ugljenim hidratima koji su neophodni u proizvodnji serotonina, hemikalije u mozgu odgovorne za dobro raspoloženje.

Probavni problemi i zatvor

Prve naznake da telu nedostaju ugljeni hidrati su problemi s probavom, tačnije zatvor. Izbegavanjem namirnica kao što su batati i žitarice bogate ugljenim hidratima, ali i vlaknima vode ka konstipaciji. Vlakna podstiču probavu.

A kojih 5 znakova pokazuju da ne jedete dovoljno proteina saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs