Suzdržite se

Kada ne treba piti vodu: U telu nastaje zbrka, javljaju se ovi simptomi!

Može biti uzrok nadutosti i lošeg varenja

Medicina
Autor:
Kada ne treba piti vodu: U telu nastaje zbrka, javljaju se ovi simptomi!
Foto: Shutterstock

Postoje teorije da vodu nije dobro piti uz obrok i neki nutricionisti su izrazito protiv toga, ali drugi stručnjaci ističu da nema naučnih dokaza za to i da voda može samo da pomogne.

Mnogi rado popiju vodu ili sok nakon obroka, posebno ako je jelo bilo slano. Jedni kažu da osete kako im to uspori varenje hrane u želucu, dok drugi ne vide razliku.

Protivnici ispijanja vode tokom i nakon jela kažu da se tako razređuje kiselina u želucu (remeti se njen pH), koja je potrebna za pravilnu razgradnju hrane i apsorpciju, pa ceo proces probave traje duže, a to može da vodi do probavnih smetnji i nadutosti. Oni savetuju da, ukoliko baš morate da popijete vodu tokom jela, jer je možda hrana suva, neka to bude gutljaj.

"Ako pijete vodu odmah nakon jela, uplićete se u prirodno vreme koje je potrebno da se hrana svari. Preporučujem da ništa ne pijete pola sata pre i nakon obroka. U tih 30 minuta vaš sistem ulazi u sledeću fazu probave", objasnila je nutricionista dr Anja Sud za portal Food.ndtv.com.

Ona kaže i da neke studije pokazuju kako je potrebno napraviti taj razmak jer to pomaže apsorpciji bitnih hranjivih materija.

Čašu vode ostavite da stoji u sobi 24 sata: Evo zašto vam se u kući dešavaju loše stvari!

foto: Profimedia

"Ispijanje vode odmah nakon jela ima tendenciju razređivanja želudačnih sokova, razređuju se enzimi koji su bitni za probavu. To zna da rezultira manjim izlučivanjem probavnih enzima, što može da vodi do gorušice i kiseline u želucu", dodaje dr Sud.

Naglašava i da se ne slaže s ispijanjem vode tokom obroka jer to sprečava prirodnu apsorpciju hranljivih materija nakon probave.

Dr Majkl F. Piko, stručnjak sa klinike Mejo se ipak ne slaže s njom. Na pitanje da li ispijanje vode tokom i nakon jela poremeti rad probave, on kaže:

"Ne treba se brinuti da će voda razrediti probavne sokove ili ometati probavu. Zapravo, voda tokom ili nakon obroka pomaže probavi. Voda i druge tečnosti pomažu da se usitni hrana, kako bi vaše telo moglo da apsorbuje hranljive materije. Voda, takođe, omekšava stolicu, a to pomaže u sprečavanju konstipacije", kaže Piko.

Kada je najbolje piti vodu?

Vodu treba piti pomalo tokom celog dana, samo treba pripaziti kada je pijete pre i posle jela. Ako želite da učinite uslugu probavi, vodu popijte pola sata pre obroka, jer joj to pomaže. Nakon jela, suzdržite se od bilo kakve tečnosti bar sat vremena, a ako ste pojeli nešto teško za varenje, čak i duže.

Sutra u 6 ujutro popijte čašu vode: Ceo svet poludeo za ovom metodom, evo zašto!

foto: Profimedia

Stručnjaci kažu da je dobro popiti čašu vode sat vremena pre spavanja zbog mogućeg gubitka tečnosti tokom noći, na primer, pojačanim znojenjem. Vodu je svakako dobro popiti i ujutro nakon buđenja, kako bi se telo hidriralo i kako bi se uklonili nakupljeni toksini iz tela.

Svaki organizam je individualan i dok će jedni imati potrebu stalno da piju vodu, drugi neće. Najvažnije je pratiti signale tela.

Što se događa u telu kada pijete samo vodu, ne sokove?

- Brže ćete izgubiti višak kilograma

- Ubrzaće vam se metabolizam i imaćete više energije

- Mozak će vam raditi bolje, lakše ćete se koncentrisati na ono što radite

- Telo će brže izbaciti toksine

- Koža će vam postati lepa, glatka i čistija

Skuvajte bananu, med i vodu, sačekajte 3 dana: Čudo prirodne medicine! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs