"SAMO JEDNA KAŠIKA OVE NAMIRNICE DNEVNO MOŽE DA SMANJI VISOK PRITISAK I POBOLJŠA PAMĆENJE": Doktor Mozli je siguran u to

Doktor Majkl Mozli čvrsto veruje da samo jedna kašika ovog ulja može da smanji visok krvni pritisak i poboljša pamćenje

Fitnes & Nutricija
"SAMO JEDNA KAŠIKA OVE NAMIRNICE DNEVNO MOŽE DA SMANJI VISOK PRITISAK I POBOLJŠA PAMĆENJE": Doktor Mozli je siguran u to
Foto: Profimedia

Guru za ishranu dr Majkl Mozli planetarno je poznat po dijetama koje su oduševile javnost.

Ovaj put dr Mozli priča o dobrobitima maslinovog ulja. On se zalaže za to da svi dnevno konzumiramo po 1 kašiku maslinovog ulja, koji je po njemu "kamen temeljac" mediteranske ishrane koja je nadaleko čuvena kao najzdraviji način ishrane.

"Maslinovo ulje je takođe bogato nečim što se zove oleinska kiselina, što bi, zajedno sa polifenolima, moglo da objasni zašto dobar unos maslinovog ulja dnevno može da smanji upale, poboljša naše pamćenje i smanji krvni pritisak."

maslinovo ulje, ulje
foto: Shutterstock

Pozivajući se na ubedljivo istraživanje, dr Mosli je istakao: „U nedavnoj španskoj studiji koja je obuhvatila preko 12.000 ljudi, istraživači su otkrili da su oni koji su konzumirali kašiku i po maslinovog ulja dnevno imaju upola manji rizik da umru od kardiovaskularnih bolesti, što je impresivno.

Ova povezanost je pronađena samo kod onih koji konzumiraju ekstra devičansko maslinovo ulje, a ne rafinisano ili obično maslinovo ulje. S druge strane, studija iz 2020. godine otkriva da konzumiranje maslinovog ulja u bilo kom obliku snižava krvni pritisak, iako je ekstra devičansko imalo veći uticaj."

Dr Majkl Mozli
foto: Profimedia

Studija koja je uključivala 25 starijih odraslih osoba sa blagim problemima sa pamćenjem otkrila je da dnevna doza od 30 ml - otprilike dve supene kašike - ekstra devičanskog maslinovog ulja poboljšava pamćenje.

"Dnevna doza maslinovog ulja takođe može da ublaži hroničnu upalu, koja je povezana sa demencijom. "

Doktor Bil Mulen sa Univerziteta u Glazgovu je objasnio: „Glavna komponenta maslinovog ulja je oleinska kiselina, i to je jedna od ovih omega devet masnih kiselina. Oleinska kiselina je svakako poznata po tome što ima antiinflamatorno dejstvo, i prilično smo sigurni da mnoge od ovih hroničnih bolesti počinju upalom."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs