Podgrevanje hrane generalno nije preporučljivo jer većina namirnica u sebi sadrže jedinjenja koja kod podgrevanja postaju štetna, tačnije toksična, ističu nutricionisti. Među onima koje spadaju u rizičnu grupu jer ponovnom obradom gube nutritivna svojstva i enzime, izdvajamo:
1. Spanać, cvekla, celer i repa u sebi sadrže nitrate koji pod delovanjem mikroorganizama i zagrevanjem prelaze u jedinjenja nitrite dalje u nitrozamine koji su jako štetni i kancerogeni. Spanać je najrizičniji u ovoj grupi i uvek ga konzumirajte u strogo svežem obliku.
Koje su najzdravije kombinacije namirnica za bolje zdravlje i lepši izgled saznajte OVDE.
![](http://stil.kurir-info.rs/slika-850x556/dete-bere-pecurke-1399637046-35476.jpg)
2. Pečurke se zbog svojih proteina lako menjaju i postaju štetne, preporučljivo je da ih samo blago zagrejete do 70 stepeni.
Kako reiši pečurka pomaže u borbi protiv raka saznajte OVDE.
3. Krompir takođe spada u toksičnu grupu namirnica koje nakon zagrevanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su da je krompir najzdraviji kuvan, ali ohlađen. Naime, kada se ohladi, u krompiru dolazi do povećanja procenta otpornog skroba koji ima probiotsko delovanje.
![](http://stil.kurir-info.rs/slika-850x556/krompir-1386600476-21744.jpg)
4. Meso zagrevanjem postaje našem telu nepoznato, zbog promene u sastavu proteina. Kada se proteini dugo zagrevaju na visokim temperaturama menja se njihova struktura i tako promenjena postaje nepoznata našem organizmu, nesvarljiva, pa samim time i toksična.
OVDE saznajte koji su znakovi da ne jedete dovoljno proteina.
5. Visokorizične namirnice koje to postaju podgrevanjem su i one koje se obrađuju na niskim temperaturama poput mesa peradi, kuvane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mlečni proizvodi i jela napravljena sa mlekom, sirom i jajima. Kod jela s ovim namirnicama pogrevanje ne bi trebalo da bude opcija.
![](http://stil.kurir-info.rs/slika-850x556/pirinac-1395841964-31114.jpg)
Namirnice koje možete da podgrevate su cele žitarice, one najmanje gube na nutritivnim vrednostima, dok njihov sastav ostaje relativno nepromenjen. Tu spadaju: pirinač, proso, ječam i zob.
Savet: Podgrevanje supe se toleriše ukoliko iz nje izvadite meso i povrće pa zagrejete samo tečnost, ovaj postupak se preporučuje i kod variva. Ukoliko kuvate velike porcije hrane, pre konzumiranja najpametnije je da ih je podelite u manje porcije kako biste izbegli podgrevanje u više navrata.