Kako starimo, metabolizam se usporava, a sposobnost tela da razgradi i koristi izvore “goriva” postaje manje efikasna. Ovo su neke namirnice koje bi bilo poželjno da jedete da bi vaše telo bilo jako i otporno.
Upravo nakon pedesete kod većine ljudi počinju da se javljaju određeni zdravstveni problemi. Određene aktivnosti u kojima smo nekada uživali u tim godinama postaju previše intenzivne, a dešava se i da neke od najdražih namirnica naš metabolizam više ne podnosi.
Prevencija bolesti je najbolja za očuvanje optimalnog zdravlja i aktivnog duha i tela. U skladu sa procesom starenja menjaju se i vaše potrebe u ishrani tokom života.
1. Hrana bogata vlaknima.
Važno je da se fokusirate na unos dovoljno vlakana da bi vaš organizam mogao da funkcioniše. Vlakna ne samo da pomažu da vaša gastrointestinalna funkcija radi glatko, već i smanjuje upale i holesterol, istovremeno obezbeđujući sporo oslobađanje ugljenih hidrata bogatih energijom u krvotok.
2. Hrana bogata vitaminom B12
Želudačna kiselina pomaže u oslobađanju vitamina B12 iz hrane, a on je važan jer pomaže u održavanju zdravog nervnog sistema i ključnih metaboličkih procesa.
Procenjuje se da 10 do 30 procenata odraslih starijih od 50 godina ima poteškoća da apsorbuje vitamin B12 iz hrane. Hrana životinjskog porekla poput mesa, jaja, morskih plodova i mlečnih proizvoda, ima najveće količine B12, ali vitamin možete dobiti i iz hrane obogaćene B12, kao što su žitarice od celog zrna.
3. Kurkuma
Starenje dovodi do smanjenja proizvodnje pljuvačke i sposobnosti da se percipira ukus. To znači da biste možda želeli da počnete da eksperimentišete sa različitim začinima, uključujući kurkumu koja ima brojne pogodnosti na zdravlje.
Pokazalo se da kurkuma jača imunološku funkciju i takođe smanjuje upalu zglobova i sprečava artritis kod starijih žena. Druga istraživanja su pokazala da kurkuma i njeno glavno aktivno jedinjenje kurkumin mogu imati stvarno dejstvo na prevenciju Alchajmerove bolesti i mnogih drugih oboljenja.
4. Voda
Naš osećaj ukusa opada kako starimo, pa tako i žeđ, što znači da je dehidracija sve češća pojava. Voda je takođe važna za optimizaciju metaboličkih funkcija tela. Ženama je potrebno devet šoljica vode, dok muškarci treba da piju 13 šoljica dnevno.
5. Kalijum
Činjenica je da se rizik od moždanog udara i srčanih bolesti povećava kako starimo. Jedan od načina da smanjite rizik: jedite hranu koja je odličan izvor kalijuma, kao što su banane i avokado.
Nedavno istraživanje sprovedeno na ženama od 50 do 70 godina pokazalo je da one koje su jele najveće količine kalijuma imaju najmanju verovatnoću da dožive moždani udar. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, kalijum takođe može da igra ključnu ulogu u snižavanju krvnog pritiska.
6. Kalcijum
Kalcijum je poznat uglavnom po svojoj ulozi u izgradnji i održavanju jakih kostiju i zuba, ali je takođe neophodan za pravilno funkcionisanje srca, mišića i nervnog sistema.
Konzumiranje dovoljne količine kalcijuma može biti problem za ljude koji su netolerantni na laktozu, što je uobičajen problem kako starite. Nemate dovoljno vitamina D u vašem telu, koji vam je neophodan da apsorbujete kalcijum.
7. Lisnato povrće
Zaštita očiju je ključna kako vreme odmiče, posebno zato što mnogi problemi sa očima dolaze sa starenjem. Lutein, povezan sa beta karotenom i vitaminom A, je vredan nutrijent koji vam je potreban za optimizaciju vida i sprečavanje makularne degeneracije.
Većina ljudi starijih od 50 godina ne dobija dovoljno toga. Zeleno lisnato povrće, uz grožđe, pomorandže i žumanca, odličan je izvor luteina, prenosi Lepaisrecna.rs