KAKO DA OČISTITE ORGANIZAM POSLE PRAZNIKA I PREJEDANJA? 6 jednostavnih saveta koje svako može da primeni

Uskršnji praznici predstavljaju najkritičniji period kada je reč o vitkoj liniji, ali i zdravlju organizma.

Fitnes & Nutricija
14:24h Autor:
KAKO DA OČISTITE ORGANIZAM POSLE PRAZNIKA I PREJEDANJA? 6 jednostavnih saveta koje svako može da primeni
Kako da očistimo organizam posle praznika?, Foto: Shutterstock

Proslavljanje Vaskrsa u krugu porodice i prijatelja je iza nas. Sada se malo sa nelagodom prisećamo neumerenosti u "iću i piću" pred kojima smo poklekli. Postavlja se pitanje kako pravilno očistiti organizam od unesenih štetnih materija i prekomerne hrane.

Retko ko je u stanju da odoli slasnom mesu, slatkim tortama ili po nekom alkoholnom piću, pa tako nakon praznika dođe osvešćenje vođeno grižom savesti i pokušajima da svoje telo vratite u fazu pre praznične euforije.

Tokom praznika uživali smo u hrani
Tokom praznika uživali smo u hrani foto: Shutterstock

Zato smo za vas u pravom trenutku izdvojili šest saveta za detoks organizma uz pomoć kojih ćete za kratko vreme zaboraviti na sva ona iskušenja pred kojima ste poklekli.

Uklonite sve što vam budi želju

Najprostiji način je da nakon praznika iz kuće izbacite sve ostatke hrane i pića ili još bolje pozovete svoje prijatelje na večeru. Sutradan neće postojati ništa što će moći da vas mami, a svakako je mnogo lakše kada nije pred vama.

Uklonite sve što vam budi želju
Uklonite sve što vam budi želju foto: Shutterstock

Radite jutarnje vežbe

Svako jutro se potrudite da uradite lagane vežbe istezanja i disanja. Na taj način ćete omogućiti organizmu veću količinu kiseonika. Samim tim krv će bolje dopreti do svih organa u telu, što će bubrezima omogućiti da bolje izbace toksine iz organizma.

Konzumirajte što više voća i povrća

Tokom proleća pijace su pune mladog voća i povća, te se potrudite se da obezbedite što veću količinu svežih namirnica na vašem dnevnom meniju. U slučaju da kupite voće i povrće prskano pesticidima i drugim hemikalijama, potrudite se dobro da ga operete pre pripreme obroka.

U ishranu uključite što više voća i povrća
U ishranu uključite što više voća i povrća foto: Shutterstock

Koristite prirodnu kozmetiku

Potrudite se da primenjujete prirodne ili organske sapune, šampone, regeneratore i izbegavajte mleko za telo i losione koji su puni toksičnih hemikalija. Koristite maslinovo, kokosovo ili bademovo ulje ako vam je koža suva, ili preskočite hidrataciju i samo pustite da diše.

Pijte što više vode

Najbolji način da započnete dan je tako što ćete svakoga jutra popiti čašu mlake vode. Voda čisti spolja, ali i iznutra. Voda je od neprocenjivog značaja za ljudski organizam. Detoksikacija vodom je jedan od najlakših načina. Kada se ne pije preporučena količina vode (oko 2 litra dnevno), dolazi do taloženja mnogih štetnih materija u organizmu.

Pijte što više vode
Pijte što više vode foto: Shutterstock

Idite na masažu

Masaža će vam pomoći da izbacite svu tenziju i napetost iz organizma, samim tim poboljšati detoksikacioni plan. Stimulacija kože tokom masaže idelana je za izbacivanje viška vode iz organizma, koja izaziva osećaj otečenosti i nadutosti celog organizma.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs