reč stručnjaka

HRVATSKA PEVAČICA UMRLA U 37. GODINI OD RAKA KOJI NAJVŠE POGAĐA MLADE: Sledeći simptom je GLAVNI i nikad se ne IGNORIŠE

Leukemija se u većini slučajeva otkriva vrlo kasno, jer prve simptome ljudi obično zanemare.

Lepi & Zdravi
19:00h Autor:
HRVATSKA PEVAČICA UMRLA U 37. GODINI OD RAKA KOJI NAJVŠE POGAĐA MLADE: Sledeći simptom je GLAVNI i nikad se ne IGNORIŠE
Koji je glavni simptom leukemije?, Foto: Printscreen Instagram - kylie_perike

Region je potresla vest da je hrvatska folk-pevačica Morena Marjanović preminula nakon duge borbe sa teškom bolešću i to u 37. godini. Srpskoj javnosti je poznatija po učešću u jednom rijaliti programu, a tužnu vest je potvrdio je njen bivši suprug Manuel Curi.

Moren Marjanović
foto: Printscreen Facebook Morena Marjanovic

- Morena je umrla juče u 10 sati u bolnici. Borila se s leukemijom. Uspela je da pobedi bolest, ali ona se, nažalost, vratila. Ne znam šta bih vam rekao. Porodici je teško - rekao je Manuel za "Kurir".

Ova vrlo podmukla i opasna bolest bila je uzrok smrti i brojnih drugih slavnih ličnosti. Ceo svet je bio u suzama kada nas je napustio legendarni Siniša Mihajlović, a osim njega, leukemiju nisu uspeli da pobede ni: mlada glumica Dostana Nikolić, muzička bluz legenda Eta Džejms, oskarovka Džil Kelejberg...

Siniša Mihajlović
foto: LiveMedia/Corrispondente Bologna / PA Images / Profimedia

Šta je leukemija i kako nastaje?

Leukemija predstavlja malignitet ćelija krvi i koštane srži. Nastaje usled nekontrolisanog razmnožavanja ćelija krvi u koštanoj srži. Obično su u pitanju bela krvna zrnca, tako da se u krvi obolelog javlja mnoštvo nezrelih leukocita, koji se nazivaju prekurzornim ili leukemijskim ćelijama.

S obzirom da se ove ćelije nekontrolisano dele, potiskuju druge, zdrave, te se smanjuje koncentracija crvenih krvnih zrnaca i krvnih pločica. Bolest je prvi opisao hirurg Armand-Louis-Marie Velpeau 1827. godine.

Siniša Mihajlović, leukemija
foto: Profimedia

Iako je poznata skoro 2 veka, tačan uzrok leukemije do danas nije otkriven. Smatra se da nastaje kombinacijom naslednih i faktora spoljašnje sredine, a i genetika ima vrlo važnu ulogu.

Zavisno od brzine kojom se širi leukemija može biti akutna i hronična.

Akutna se odnosi na brzi rast nezrelih krvnih zrnca. Kako ne postoji dovoljno zrelih, zdravih krvnih zrnaca stanje se brzo pogoršava, te zahteva agresivniji tretman. Nažalost, ovaj oblik leukemije je najčešći kod dece.

Hronična leukemija uključuje i zrele krvne ćelije, ali one sporije rastu. Za razliku od akutnog, ovaj oblik se postepeno razvija, pa su simptomi u početku blagi, a vremenom se pogoršavaju.

Leukemija
foto: Shutterstock

Alarmantni simptomi

Bez obzira što simptomi variraju od vrste leukemije, anemija je glavni znak. Ona se manifestuje slabošću, brzim zamaranjem, bledom bojom kože, a mogu se javiti i srčane smetnje.

Usled nedostatka trombocita (trombocitopenije), javljaju se modrice i mala tačkasta krvarenja po koži i sluzokoži. Učestale su i infekcije, jer je broj zdravih leukocita smanjen. Samim tim je i imuni sistem oslabljen.

Ove simptome često prati glavobolja, povraćanje, bol u gornjoj levoj strani stomaka koja je uzrokovana uvećanom slezinom. Zatim, bolovi u kostima, krvarenje desni, noćno znojenje, neobjašnjivo mršavljenje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs