Saveti stručnjaka

MILICA KOVAČEVIĆ, NUTRICIONISTKINJA: Ne pribegavajte instant rešenjima, samo OVAKO se radi kompletan DETOKS organizma

Saslušajte savet nutricioniste Milice Kovačević i uradite kompletan detoks tela

Lepi & Zdravi
Autor:
MILICA KOVAČEVIĆ, NUTRICIONISTKINJA: Ne pribegavajte instant rešenjima, samo OVAKO se radi kompletan DETOKS organizma
Milica Kovačević, nutricionista, Foto: Privatna Arhiva

Kad se pravilno usvajaju vitamini i minerali, energija troši na neophodne procese, a raspadni produkti izlučuju kako treba - znaćete da je s vašim telom sve u redu, pruka je nutricinistkinje Milice Kovačević.

Ukoliko ste svesni vašeg načina ishrane i stila života, a imate bilo kakav zdravstveni problem - metabolički poremećaj, akne, ekcem, lošu probavu, zadržavanje tečnosti... onda je vreme da uradite kompletan detoks svog načina života.

Samo u tom smislu se smatra opravdanim korišćenje pojma "detoksa", jer ako u telu ne postoji homeostaza, nijedno instant rešenje ne donosi trajne rezultate, zdravstvene benefite, upozorava čitaoce Stila nutricionistkinja Milica Kovačević.

- Detoksikacija označava izlučivanje toksina i raznih raspadnih produkata nastalih u procesu metabolizma i taj proces se odvija svakodnevno u telu. S druge strane, danas je veoma popularan pojam "detoks tela", što odvodi priču u nekom drugom smeru i daje ideju kako je to neki vremenski ograničeni postupak, koji se sprovodi u cilju postizanja određenih zdravstvenih poboljšanja.

žena pije limunadu, Detoksikacija
foto: Shutterstock

Da li to uključuje jedan proces ili različite pristupe?

- Pojasnili smo u kom smislu je opravdano korišćenje termina detoksikacije, pa je i logično da proces uključuje neizostavnu kombinaciju različitih pristupaka. Ako krenemo od ishrane i baziramo se na individualnom principu, spektar promena varira. Ono što svako može da uradi na početku svog radnog dana jeste da započne jutro čašom vode. Za ovo smo svi čuli, ali nije naodmet ponoviti značaj ove radnje: podstiče rad organa, bolju hidrataciju i eliminaciju toksina, ispiranje mokraćnih puteva, poboljšava cirkulaciju.

I unos tečnosti u toku dana je veoma bitan, a još bitnije je poreklo tečnosti. Voda i biljni čajevi su uvek preporuka, dok se unos gaziranih i energetskih napitaka, kao i industrijski napravljenih "sokova" maksimalno ograničava ili isključuje iz ishrane.

voda, žena pije vodu
foto: Shutterstock

Šta još sledi tokom dana?

- Unos svežeg voća, povrća, integralnih žitarica i njihovih proizvoda i mahunarki obezbeđuje dnevne potrebe za dijetnim vlaknima, za koja slobodno možemo reći da najbolje vrše detoksikaciju creva, a unosom fermentisanih mlečnih proizvoda hrane se dobre bakterije u digestivnom traktu, koje, zajedno sa vlaknima, vrše svakodnevnu detoksikaciju tela. Svaka namirnica iz piramide ishrane ima svog udela i značaja u tome.

Naravno, uz određene promene u ishrani, neophodno je uvesti i fizičku aktivnost, po školskom primeru, svakodnevnu u minimalnom trajanju od 30 minuta, obratiti pažnju na kvalitet sna.

To svako može!

- Može! Svako treba da krene od svojih dosadašnjih navika, preko želja i ciljeva i u skladu s tim izvrši određene promene uz stručna pomoć edukovanih i profesionalnih osoba.

Mnogim ženama je, ipak, na prvom mestu gubitak kilograma, posebno sad, uoči praznika.

- Ne pribegava se bilo kakvom procesu detoksikacije radi gubljenja kilograma ili izlečenja određenog stanja. Za gubitak kilograma se preporučuje kalorijski deficit, koji podleže prethodno navedenim kriterijumima. Svakodnevna detoksikacija je baza zdravog tela i duha, benefiti su mnogobrojni: kada u telu sve funkcioniše onako kako je fiziološki predviđeno, kada se vitamini i minerali usvajaju pravilno, energija troši na neophodne procese, a raspadni produkti metabolizma izlučuju pravilno - znate da je sa vašim telom sve u redu!

Šta svakodnevna detoksikacija još podrazumeva?

- Uz adekvatnu hidrataciju, redovnu fizičku aktivnost i kvalitetan san podrazumeva izbalansiranu ishranu koja se ne bazira na visokoprerađenim i lako dostupnim industrijskim proizvodima, već na osnovnim principima piramide ishrane.

Keto dijeta, Hrana, Jelovnik
foto: Shutterstock

Da li su procedure čišćenja debelog creva sigurne?

- Danas je hidrokolon popularan način da se telo oslobodi toksina. Međutim, stručnjaci upozoravaju da procedura nije neophodna, jer naš digestivni i urinarni trakt vrše tu ulogu. A kako je to invanzivna metoda, postoje i neželjeni efekti - od blažih dijareja, mučnina, nadimanja, a teži su perforacija rektuma i poremećaj acidobazne ravnoteže. U slučaju da se ipak odlučite za ovu proceduru, neophodno je da se dobro informišete o stručnosti lekara koji je izvodi, ali i da lekaru prenesete sve informacije o svom zdravstvenom stanju.

A šta nikako ne smemo da radimo?

- Ako je reč o izlečenju određenih metaboličkih poremećaja, saveti sa interneta ili od nestručnih osoba su najveća greška. Ako se radi o gubitku kilograma, razne lako dostupne dijete su ne samo greška već i potencijalna opasnost po zdravlje. Ne smemo da zaboravljamo značaj individualnog pristupa u lečenju ili u edukaciji određenog stanja. Poželjno je potražiti više stručnih mišljenja, multidisciplinarni pristup.

Dakle, ne pribegavajte instant rešenjima, okrenite se sebi i istinski potrudite da promenite problem iz korena. I nikada nemojte na svoju ruku da krenete u bilo kakav proces koji ima veze sa zdravljem!

Šta još čitaoci Stila treba da znaju?

- U moru trendova veoma je važno osloniti se na nauku i stručna mišljenja. Kada je zdravlje u pitanju, brza rešenja obično nisu i najbolja rešenja. Zato preuzmite odgovornost za svoje zdravlje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs