Srbi su narod koji obožava slaninu i u čijoj su tradiciji jela koja sadrže svinjsku mast. Ali koliko je slanina zdrava i kako utiče na naše zdravlje?
Jedan od razloga zašto je slanina tako nezdrava je so. Pre sušenja, slanina 7 dana treba da stoji potopljena u so, nakon čega se dimi. Slanina koju kupujemo u prodavnici nije istog kvaliteta kao ona koju će, možda, osušiti vaš deda, zato se ta dva proizvoda ne mogu ni porediti.
Ako sušite slaninu za sebe, onda ćete verovatno obratiti pažnju da to bude najkvalitetnije meso sušeno i obrađeno po svim zdravstvenim standardima.
Druga problematična stavka slanine za mnoge je masnoća. Slanina se sastoji od oko 50% mononezasićenih masti. To je ista masna kiselina koja se nalazi i u maslinovom ulju, pa se generalno smatra "zdravom za srce".
Ako odbacimo masnoće i so, ostaje nam još holesterol.
Naučnici sada kažu kako holesterol iz slanine predstavlja veoma mali procenat holesterola koji se nalazi u krvi.
Iako visok unos zasićenih masti može povećati određene faktore rizika za srčana oboljenja, studije nisu uspele da otkriju bilo kakvu doslednu vezu između unosa zasićenih masti i bolesti srca.
Svinjetina je bogata mnogim hranljivim materijama, uključujući proteine i nekoliko vitamina. Isto važi i za slaninu.
Međutim, sve je u količini. Slanina će biti zdrava za vas ako je unosite u ograničenimi količinama. Tajna je u balansu.