Konstipacija ili zatvor veoma je ozbiljno stanje koje ometa normalno funkcionisanje našeg tela. Po statistikama svaka deseta osoba pati od problema sa neredovnim pražnjenjem creva.
Jedan od najboljih rešenja za konstipaciju je laksativni, medicinski džem koji je osmislila kanadska Veteranska bolnica iz Kvebeka.
Pacijenti koji su trpeli od zatvora u proseku su jeli po jednu veliku kašiku džema na dan što im je je povećalo učestalost pražnjenja creva i smanjilo potrebu za laksativima u poređenju sa onima koji nisu jeli džem.
Recept za laksativni džem
Sastojci: 150 g urmi (1 šoljica), 150 g suvih šljiva (1 šoljica), 1,5 šoljica prokuvane vode (za gušći džem manje)
Priprema: Isecite urme i suve šljive na komadiće. Stavite ih u ključalu vodu i kuvajte dok se mešavina ne zgusne. Dobijena količina trebala bi biti za 20 porcija od 1 kašike. Ovaj džem je pogodan za sve uzraste.
Možete ga jesti samog, mazati na hleb, dodati u jogurt, pahuljice …
Tajna suvih šljiva i urmi
Suve šljive imaju hranljiv i laksativan učinak, decenijama se prepisuju u te svrhe. Njihovim kuvanjem u kipućoj vodi nastaje prijatan i koristan dodatak esencijama za čišćenje.
Bogate su vlaknima i sorbitolom kojemu se pripisuje laksativni efekat. Sadrže ga čak 15 puta više nego ostalo voće.
Sorbitol je vrsta alkoholnog šećera koju mogu konzumirati i dijabetičari jer ne zahteva lučenje insulina. U crevima se prerađuje jako sporo i dospeva u debelo crevo najčešće napola prerađen zbog čega dovodi do mekših stolica, piše Atma.