Mediteranska dijeta je pet godina zaredom proglašena najboljom dijetom na svetu. Nastala na osnovu tradicionalne ishrane stanovništva mediteranskih zemalja (Italije, Grčke, Kipra, Španije, Portugala i Maroka) ova dijeta nije restriktivna, a rezultati su neverovatni.
Osim što se gube kilogrami, mediteranska dijeta blagotvorno deluje na kardiovaskularne probleme, dijabetes, depresivna stanja i različite vrste tumora.
Ne postoji vremensko ograničenje za držanje mediteranske dijete. Poželjno je da se uvek hranite na ovaj način i da retko odstupate od mediteranske dijete, jer ćete samo tako obezbediti sebi dobro zdravlje.
Namirnice koje treba koristiti
- povrće (masline, paradajz, paprika, luk, brokoli, avokado, kelj, spanać, krastavac, prokelj, karfiol, šargarepa, kupus, špargla, zelena salata, blitva, krompir, slatki krompir itd.)
- voće (lubenica, jagode, borovnice, kajsija, breskva, kupina, malina, narandža, mandarina, nar, urma, dinja, goržđe itd.)
- orašasti plodovi i semenje (badem, orah, lešnik, golica, laneno seme, susam, muskatni orah, indijski orah itd.)
- mahunarke (pasulj, sočivo, grašak, leblebije, boranija itd.)
- integralne žitarice (pahuljice (ovsene, heljdine, ječmene, ražene), pirinač, brašno, hleb, testenine itd.)
- živina (piletina, ćuretina, pačetina, jaja itd.)
- riba i morski plodovi (losos, skuša, orada, brancin, škarpina, sardina, tuna, školjke, rakovi, lignje, dagnje itd.)
- mlečni proizvodi (grčki jogurt, švapski sir, niskomasni sirevi)
- biljni začini (bosiljak, ruzmarin, beli luk, peršun, nana, cimet, biber itd.)
Namirnice koje ne treba kozumirati
- visoko prerađene industrijske namirnice
- gazirana pića, slatkiše i grickalice
- rafinisana ulja, margarine
- mesne prerađevine
- namirnice od belog brašna
Nedeljni plan ishrane
Ponedeljak
- Doručak: grčki jogurt sa borovnicama
- Ručak: integralni pirinač sa povrćem
- Večera: losos sa šparglom
Utorak
- Doručak: heljdine pahuljice sa bademom i medom
- Ručak: salata sa tunom
- Večera: grčka salata
Sreda
- Doručak: španski omlet
- Ručak: integralna testenina sa paradajz sosem
- Večera: sendvič od integralnog hleba i avokada
Četvrtak
- Doručak: švapski sir sa urmom i orasima
- Ručak: riba sa povrćem
- Večera: grilovano porće sa maslinovim uljem
Petak
- Doručak: omlet sa lukom i spanaćem
- Ručak: paprika u pavlaci
- Večera: pečeni krompir sa ćuretinom i povrćem
Subota
- Doručak: heljidne pahuljice sa medom i malinom
- Ručak: pica (korica od karfiola) sa kačkavaljem i pelatom
- Večera: skuša sa grilovanim povrćem
Nedelja
- Doručak: salata sa sardinom
- Ručak: mediteranske lazanje
- Večera: blanširano povrće sa sirom i orašastim plodovima